Condiment accidental

Un răspuns blând potoleşte mânia, dar o vorbă aspră aţâţă mânia. – Proverbele 15:1

Veselă, vărsam ingredientele în vasul mare de aluminiu: ovăz, nucă, lapte praf şi sare. Apoi am luat un recipient mare de pe raftul meu cu mirodenii, punând din respectivul amestec o cantitate mare, fără să o măsor. Am aproximat.

Gata! Ar trebui să fie numa’bun! mi-am zis. Scorţişoara era, la urma urmei, una dintre cele mai importante ingrediente în reţeta bunicii de granola. Nu doar că adaugă o savoare distinctă, dar face totul să miroasă foarte bine când e gătit la cuptor.

Soţul meu mă rugase să îi fac granola ca să ducă la serviciu ziua următoare. Abia aşteptam să pun produsul finit în cutii, pe care să le leg cu panglică festivă cu roşu, verde şi auriu.

Am inhalat adânc deasupra vasului, savurând mirosul tuturor ingredientelor. Dar ceva nu era cum trebuie. Nu avea obişnuitul miros cald, dulce, aromat. Mirosea bine, dar altfel. O, nu! Panicându-mă, am luat repede condimentul pe care îl pusesem după ingredientele uscate şi m-am uitat la etichetă. Chimen! Luasem condimentul greşit. Şi era absolut cea mai proastă variantă pentru reţetă.

Am făcut tot posibilul să scot tot condimentul accidental, dar o parte ajunsese sub celelalte ingrediente, aşa că era imposibil de scos. Nu puteam decât să încerc să pun acum mirodenia potrivită – scorţişoara – şi să sper că o să fie bine. Am turnat amestecul fierbinte de miere, zahăr brun şi ulei peste restul ingredientelor uscate, am amestecat şi am pus vasul la cuptor. După ce a fost gata, am gustat, dar nu avea gustul dulce şi plăcut. În schimb, avea iuţimea unui sos. Ar fi mers dacă am fi avut nişte chipsuri, dar, ca granola, nu era bună deloc.

Aşa am ajuns să mă gândesc la modul în care uneori reacţionez prea repede la cuvinte aspre. E nevoie doar de câteva secunde, în fierbinţeala momentului, ca să mi se zbârlească părul pe mine – e ca un răspuns automat că persoana căutată pe e-mail este în concediu. Şi situaţia escaladează.

În schimb, trebuia să verific ce am luat de pe raft, înainte să îmi distrug total reţeta. Dacă am grijă la ce cuvinte aleg să rostesc, dacă le aromatizez cu bunătate şi compasiune, nu cu resentimente, conversaţia se poate finaliza altfel.

Kris Smith

Ardis Carolyn
Ardis Carolyn
E frumos să împărtășim cu prietenii experiențele vieții, dar și mai frumos este să alegem astăzi să înaintăm împreună cu Dumnezeu. Ardis Carolyn, alături de alte femei povestesc despre călătoria lor spirituală în cartea „Înaintăm împreună” - apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor