Un exemplu de succes

Îmi aduc aminte de credinţa ta neprefăcută, care s-a sălăşluit întâi în bunica ta, Lois, şi în mama ta, Eunice, şi sunt încredinţat că şi în tine. – 2 Timotei 1:5

Dr. Christopher Trotter, un cercetător de la Universitatea Monash, din Melbourne (Australia), este expert internaţional în învăţarea indirectă, sau învăţarea prin imitaţie. Majoritatea studiilor sale s-au desfăşurat în comunităţi penitenciare. În loc să folosească metode tradiţionale (premii, pedepse, ameninţări și recompense), care în general dau rezultate foarte slabe printre deţinuţi, Trotter a folosit metoda învăţării indirecte, sau prin imitaţie. Foarte curând, aceasta a fost exstinsă la multe instituţii de detenţie.

Cum funcţionează învăţarea indirectă? Ofiţerii de reeducare prezintă comportamentele pozitive, de exemplu, ale celor care sunt punctuali, oneşti şi de încredere, care îşi termină treaba începută, care respectă simţămintele altora, care le urată empatie celor care sunt în suferinţă, care se exprimă împotriva comportamentului criminal, îşi susţin prietenii şi colegii nedelincvenţi, care laudă avantajele vieţii de familie şi valoarea muncii, răspunzând pozitiv la intenţiile altora şi care menţionează consecinţele bune ale trăirii în acord cu prevederile legale. Rezultatele sunt notabile: deţinuţii tind în general să copieze asemenea comportamente. Acest sistem funcţionează atât la deţinuţii cu sentinţe uşoare, cât şi la cei cu condamnări grele; atât la bărbaţi, cât şi la femei. În concluzie, exemplul pozitiv, fără să fie nevoie de predici sau de ameninţări, duce la un comportament mai bun al participanţilor la studiu decât al celor care nu sunt expuşi la un exemplu bun.

Potrivit Bibliei, comportamentele, convingerile, valorile morale şi credinţa pot fi Iransmise şi ele prin învăţare indirectă. Textul de astăzi este un exemplu în acest sens. Apostolul Pavel declară că tânărul Timotei este un produs al exemplului dintr-un mediu spiritual bogat. Fără îndoială că băiatul Timotei observase comportamentul mamei sale, Eunice, şi a bunicii sale Lois. Aceste femei trebuie să-i fi oferit un extraordinar exemplu de viaţă, de rugăciune şi acţiune, dându-I slavă lui Dumnezeu şi ajutându-şi semenii aflaţi în nevoi materiale şi spirituale. Încă de copil, Timotei trebuie să fi fost un martor atent al unor asemenea exemple, pe care s-a străduit să le urmeze în restul vieţii sale.

Dacă ai copii, adu-ţi aminte că efectul exemplului tău este mai eficient şi mai de durată decât o discuţie convingătoare şi logică. Dă dovadă de un comportament exemplar înaintea celorlalţi membri din familie şi din cercul social în care te afli şi observă rezultatele binecuvântate de Dumnezeu.

Julian Melgosa și Laura Fidanza
Julian Melgosa și Laura Fidanza
Aceste meditaţii zilnice sunt pe teme care îţi pot consolida stima de sine şi relaţiile de familie, dar te pot şi ajuta să-ţi cristalizezi valorile. Mai mult, aceste mesaje te vor sprijini în lupta cu anxietatea sau cu depresia, trăind cu certitudinea salvării prin harul lui Dumnezeu. Autorii sunt doi psihologi creştini cu experienţă, care oferă citate şi promisiuni biblice adecvate pentru îngrijorările şi durerile cotidiene, ce pot fi diminuate prin influenţa divină a Sfintelor Scripturi.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor