VIESPEA SOLITARĂ

Nemaiputând să-l ascundă, a luat un sicriaş de papură, pe care l-a uns cu lut şi cu smoală; a pus copilul în el şi l-a aşezat între trestii, pe malul râului.
Exod 2:3

Mama lui Moise a avut mare grijă să-şi protejeze fiul în timp ce era în sicriaşul dintre tufe. Viespea solitară are şi ea un instinct matern pentru urmaşi.

Această viespe nu trăieşte într-o colonie, precum cea care construieşte cuiburi sub streşini şi în tufe. Femela viespe solitară sapă o singură groapă, în care îşi depune ouăle.

După ce le-a depus şi după ce oferă viitoarelor viespi un păianjen paralizat drept hrană, mama viespe începe să lucreze asiduu la astuparea intrării în groapă. Folosindu-şi picioarele din faţă, ea aruncă, mai întâi, pământ în deschizătură şi îl presează cu abdomenul. Mişcările îi sunt atât de repezi încât corpul ei se vede ca prin ceaţă, împrăștiind pământul rămas, astfel încât să îndepărteze orice dovadă că s-a săpat în locul respectiv. După aceea, viespea îndepărtează acele de pin, rămurelele şi alte lucruri, din zona intrării. Acum zona este curată, şi este nevoie de mai mult pământ. Ea sapă mai mult pământ şi îl pune la intrare, apoi îl presează cu abdomenul, dar totuşi nu este mulţumită.

De aceea, caută o piatră şi vede, poate, că tot ce este în zonă e prea greu ca să poată fi ridicat cu gura. Dar intrarea nu arată la fel de solid ca şi pământul din jur şi ea nu poate lăsa grădiniţa necamuflată. Dacă poate să găsească o piatră, o foloseşte. Dacă nu, viespea va ascunde intrarea afânând solul din jur, netezindu-l până când seamănă cu intrarea, astfel încât nimic să nu sugereze că pământul a fost vreodată deranjat. Viespea lucrează din greu ca să-şi ascundă puii. 

Mama lui Moise a fost de asemenea foarte harnică în a-l ascunde de cei care doreau să-l omoare. Dar acestea sunt doar ilustraţii slabe ale grijii pe care o are Dumnezeu pentru a ne ascunde, pe mine şi pe tine, de agenţii răului. Putem să ne odihnim liniştiţi când ştim că suntem în siguranţă atâta timp cât Isus este protectorul nostru şi Dumnezeu este Tatăl nostru.

Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Ferestre spre lumea lui Dumnezeu
Aceste meditații zilnice pentru copii cu vârste începând cu 8 ani au fost scrise de James Tucker, un pasionat al naturii. Fiecare meditație ne oferă o imagine a Creatorului nostru prin intermediul lucrării Sale. De-a lungul acestei cărți, vei afla informații fascinante despre natură, care dezvăluie puterea de creație genială a lui Dumnezeu și, de asemenea, simțul Său al umorului. Caracterul Său va prinde viață mai mult ca niciodată și, fără îndoială, te vei trezi uimit și inspirat să continui să explorezi mai mult despre cea de-a doua carte a lui Dumnezeu, natura.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video