HAR

Căci harul lui Dumnezeu, care aduce mântuire pentru toți oamenii, a fost arătat.
Tit 2:11

Pentru cititorul de limba greacă din secolul întâi, după Hristos, cuvântul „har” avea o mulțime de sensuri. Acest cuvânt este unul dintre cele mai frumoase și binecuvântate noțiuni folosite în scrierile Evangheliilor și apostolilor. Sensul general al acestui termen s-a păstrat cu toată bogăția de sensuri până în zilele noastre. Dicționarele diferențiază până la 12 sensuri distincte ale acestui cuvânt frumos și plin de generozitate. Printre acestea se disting: îndurarea, mila, aptitudine, slavă, grație, dar, generozitate.

În acest pasaj biblic, harul este totalitatea lucrărilor, actelor și calităților lui Dumnezeu prin care Fiul a fost dăruit și S-a jertfit pentru a da o șansă la mântuirea tuturor oamenilor. Acest har divin este la dispoziția fiecărui muritor și poate fi invocat și accesat de către oricine. Odată primit în viață, harul devine activ și începe să transforme și să înnobileze ființa, conferindu-i valoare, frumusețe și randament.

Dacă această ofertă divină este ignorată sau disprețuită, harul nu face niciun fel de presiune asupra emoțiilor sau libertății personale de alegere, dar această atitudine nu poate evita responsabilitatea înaintea lui Dumnezeu, Marele Izvor de har și vindecare. Din această perspectivă, Ellen G. White afirmă că cei pierduți nu vor fi făcuți răspunzători înaintea lui Dumnezeu atât de mult pentru păcatele săvârșite, cât mai ales pentru disprețuirea harului care le-a fost arătat. Iubirea lui Dumnezeu arătată în jertfa Fiului Său cere o considerare și apreciere pe măsură. Cultivarea puterii harului lui Dumnezeu în viața personală va popula Împărăția slavei cu oameni obișnuiți ca mine și ca tine, proslăviți prin îndurarea și dragostea Tatălui, Fiului și a Duhului Sfânt.

Doamne, eu nu vreau să fac zadarnic harul Domnului Isus Hristos și apreciez plin de recunoștință și gratitudine tot ce faci pentru mine și pentru toți oamenii. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor