LAIC

Vegheați să nu fie între voi nimeni curvar sau lumesc ca Esau, care pentru o mâncare și-a vândut dreptul de întâi născut.
Evrei 12:16

Când spunem: „un membru laic”,noi ne referim la cineva credincios, poate mai credincios decât clerul, dar dicționarele îl consideră pe un laic detașat de viața spirituală privată și sau publică. În cazul dicționarelor, un membru laic poate fi Esau, de exemplu, Esau fratele lui Iacov pe care Pavel îl dă de exemplu pentru a ilustra ce înseamnă a fi lumesc și nu ar trebui să reprezinte biserica sub nicio formă.

Înclin să cred că Pavel nu vrea să spună că Esau a fost și desfrânat. Poligamia sa nu poate fi condamnată ca desfrânare, mai ales în contextul secolului al XVI-lea î.Hr. Ajunge că era nespiritual, iar pofta sa după o ciorbă de linte asezonată cu tot felul de ierburi aromatice, aburindă și apetisantă a fost mai atractivă și mai prețioasă pentru el decât privilegiile spirituale pe care le-ar fi putut avea. Este adevărat că imoralitatea sexuală se alimentează din același fond sufletesc întreținut mai degrabă de instinctele primare decât de valori și principii morale. Așa definesc dicționarele un laic.

Dacă nu putem modifica dicționarele, măcar să nu mai facem așa de mare diferență între clerici și membrii de rând bisericii. Pavel ne învață că nu ar trebui să existe clase și segregări, eventual caste în biserică, deoarece în Hristos nu mai sunt deosebiri (vezi Galateni 3:26-29).Poate că recunoașterea preoției tuturor credincioșilor mai trebuie scoasă din când la lumină și pusă în funcțiune să nu ne trezim că am devenit cu toții frivoli și laici ca Esau care nu mai avem ce căuta în biserică. Noi suntem toți frați în Hristos Isus, fii ai aceluiași Tată bun și iubitor. Să ne manifestăm și să ne considerăm ca atare.

Doamne, am învățat de la Tine că cel mai neînsemnat dintre noi este un reprezentant al Tău față de care trebuie să mă port cu respect și considerație. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor