GANGSTER

Iacov a ridicat ochii și s-a uitat, și iată că Esau venea cu patru sute de oameni.
Geneza 33:1

Gangsterul este un băiat de gașcă pus pe fapte rele și pe violență. Esau și cei patru sute de oameni care îl însoțeau formau o bandă în toată regula. Ei nu pot fi confundați cu un corp de armată în misiune, o companie, de exemplu, și nici cu o patrulă de pază care apără un obiectiv sau asigură liniștea și ordinea publică. Trupa lui Esau hoinărește din loc în loc în căutarea de năzdrăvănii pe care să le mai facă. În starea de fărâmițare politică și administrativă a Canaanului din acea vreme, escapadele lui Esau se desfășurau nestingherite și fără riscuri majore într-un teritoriu, deocamdată al nimănui.

Dar gangsterul este și el om și inima lui poate fi atinsă de Duhul Domnului. Așa s-a întâmplat în ziua întâlnirii lui Esau cu fratele său Iacov. În timp ce Dumnezeu Se lupta la pârâul Iaboc să cucerească inima lui Iacov, și în tabăra lui Esau se dădea o luptă asemănătoare. Cum era de așteptat, Dumnezeu a biruit în ambele tabere, așa că momentul confruntării a fost transformat în sărbătoarea biruinței lui Dumnezeu asupra firii pământești a celor doi frați.

Nici istoria și nici lupta Domnului nu se sfârșește odată cu această biruință. Odată mântuit nu înseamnă pentru totdeauna mântuit, așa că, în timp ce Iacov rămâne consecvent nopții care îi va purta numele, Esau se întoarce la haiducia sa reluându-și viața de hoinar sălbatic. Eșecul lui Esau nu poate fi pus pe clasificarea lui Dumnezeu că el era lumesc, ci pe constatarea pe care Dumnezeu o face apriori cunoscând mai dinainte demersul personal al haiducului din Palestina.

Cheia succesului în viața spirituală este așezată de Dumnezeu în mâna noastră, de aceea există responsabilitate personală și judecată divină. În viața fiecăruia dintre noi este un gangster care ar putea fi transformat într-un om de casă și salvat. Pentru această experiență trebuie să-I predăm cheia înapoi lui Dumnezeu și să acceptăm supremația Lui peste viața și pornirile noastre spre revoltă și neascultare.

Doamne, înmoaie și înnobilează și natura sălbatică a inimii mele. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor