ALTERNANȚĂ

Dumnezeu a numit lumina zi, iar întunericul l-a numit noapte. Astfel a fost o seară și apoi a fost o dimineață.
Geneza 1:5

Începând cu prima zi a creației, planeta noastră a intrat într-un ciclu permanent de seară – dimineață care marchează de fapt însăși existența și experiența umană care urmau să apară cinci zile mai târziu. Alternanța lumină – întuneric, seară – dimineață, iar după intrarea păcatului în lume bine – rău, război – pace, bucurie – întristare constituie graficul funcției vieții personale și sociale a omului.

Lucian Blaga era fascinat de linia trasă cu mâna liberă și care are variații inevitabile de sus – jos, o linie șerpuitoare, fapt care îi conferă căldură și emoție, în timp ce linia trasă cu rigla nu are nicio personalitate. Această observație ne conduce în domeniul fizicii undelor care ne marchează atât de serios viața și existența. De la cele mai joase sunete pe care le putem percepe ca infrasunete și până la radiația cosmică, undele se înlănțuie și se dezlănțuie continuu într-un dans al vieții și al morții.

Dacă mintea noastră iscodește și mai departe, putem găsi pe undeva o trecătoare între materie și energie, neîncetând să ne uimim de complexitatea fragilă și stabilă a creației din intimitatea ei și până la nivel macrocosmic, un fel de semnătură a Creatorului. Foarte frumos stârnea Pavel interesul ascultătorilor săi din Areopag când afirma că în Dumnezeu ne găsim viața, mișcarea și ființa. Cel care a dat primul impuls vieții, în mișcarea ei continuă și alternativă, ne va face să trecem din existența aceasta marcată de durere în alternativa veșnică și împlinită a existenței perpetue, fără sfârșit și fără întoarcere la lucrurile dintâi. Să ne atașăm definitiv de El astăzi cât încă nu este prea târziu.

Doamne, în experiența mea personală am suișuri și coborâșuri. Te laud pentru clipele mele de bine și Te rog să mă înveți lecțiile necesare din coborâșurile mele. Să fii preamărit pentru toate. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor