ALTER EGO

Am fost răstignit împreună cu Hristos și trăiesc…, dar nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăiește în mine. Și viața pe care o trăiesc acum în trup o trăiesc în credința în Fiul lui Dumnezeu, care m-a iubit și S-a dat pe Sine Însuși pentru mine.
Galateni 2:20

În acest caz,alter ego-ul lui Pavel este Hristos și invers. Un alter ego poate fi un alt sine sau un alt personajaproape similar. Sugestia de bază pe care o generează alter ego-ul este similitudinea, asemănarea foarte avansată dintre două persoane.          

Este interesant, în textul de mai sus, procesul transformării și adaptării lui Pavel de la prigonitorul care a fost la apostolul care a devenit. Autorul menționează răstignirea ca fiind factorul activ în transformare, iar logica internă a frazei pune accentul pe răstignirea lui Hristos. În timp ce crucificarea lui Hristos este reală și cu consecințe soteriologice universale pentru toți oamenii, răstignirea lui Pavel este personală, virtuală, ipotetică și cu valoare mântuitoare personală, doar în al doilea rând are valoare în slujirea altora, dar nu este implicată direct în ispășirea păcatelor altora.

Transformarea lui Saul din Tars în Pavel, apostolul neamurilor, are loc prin exercițiul neprihănirii prin credință, iar acest exercițiu este accesibil pentru oricine. De fapt, Pavel chiar sugerează aici, prin descrierea experienței sale de credință, că asemănarea avansată cu Hristos este o posibilitate pentru oricine dorește, vrea și este consecvent cu alegerea cea bună. Procesul renașterii spirituale nu este facil și nici lipsit de lupte și confruntări, este un fel de răstignire a sinelui. Apostolul precizează că felul său de luptă este între Saul din Tars, reprezentat de natura nerenăscută, contra lui Pavel, omul cel nou, refăcut după chipul lui Hristos.

În fiecare dintre noi are loc o asemenea confruntare care trebuie susținută prin experiența reconsacrării și transformării zilnice, până vom ajunge la statura maturității spirituale care trebuie întreținută până la ultima suflare. Numai atunci putem răsufla ușurați. Vestea bună este că toată această luptă nu este lăsată la dispoziția noastră de moment, ci este lucrarea Duhului care ne oferă și voința, și înfăptuirea.

Doamne, uimit de minunea transformării lui Saul din Tars în Pavel apostolul, îmi doresc și eu această experiență. Îți mulțumesc pentru bunătate și răbdare. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video