ICOANĂ

Fraților, pentru voi am spus aceste lucruri, în icoană de vorbire.
1 Corinteni 4:6

Icoana de vorbire este un mod simplu și pe înțelesul tuturor de a denumi un procedeu artistic foarte des folosit în redactarea Scripturii, numit tehnic metaforă, ilustrație sau parabolă. Acest procedeu este de fapt o comparație a ceva foarte accesibil și cunoscut pentru a defini, explica și aprofunda un lucru nou sau a repeta mai explicit un adevăr mai vechi care are relevanță din nou întru-un context nou.

În contextul pasajului de mai sus, Pavel face vorbire despre identitatea, statutul și misiunea apostolului și apostolatului său. El vorbește despre sine, dar și despre echipa sa de lucru și despre toți cei care sunt implicați în lucrare oriunde și oricând.

În metafora administrației specifice sclavagismului, Pavel îl identifică pe apostol ca pe un slujitor acreditat al Stăpânului Hristos. Datorită superiorității sublime a lui Hristos, lui Pavel nu îi pasă și nu se subordonează părerilor, convențiilor sau judecății lumii de jos atunci când sunt în discuție lucruri principiale și de esență. Când se pune problema adaptării metodelor de lucru, nu se dă înapoi să se angajeze în construcții pentru a ajunge la oameni, a le înțelege și a le sluji nevoile din perspectiva Evangheliei. Când este cazul, lucrează ca pastor laic independent din punct de vedere financiar, dar când situația se impune nu are nicio inhibiție să facă apel la zecimea celor pe care îi slujește făcând referire la mijloacele materiale ale Evangheliei.

A doua icoană de vorbire se referă la conținutul misiunii apostolice. Ispravnici ai tainelor lui Dumnezeu sunt cei chemați să ducă Evanghelia și să lucreze eficient la multiplicarea ei. Administrarea secretelor lui Dumnezeu este o responsabilitate foarte serioasă care cere dedicare, pasiune, dezvoltare profesională și acțiune calificată. Aici nu este vorba atât de mult despre numărul minim de diplome necesare, cât mai ales de numărul de facultăți mintale necesare unei acțiuni pline de înțelepciune și randament. Sculele, metodele și tehnicile necesare sunt apanajul Duhului Sfânt care trebuie făcut neapărat prețiosul Partener în administrarea tainelor lui Dumnezeu, pe care Mângâietorul le cunoaște și le pune la dispoziția apostolului, care se pune la dispoziția Sa. De aceea părtășia Duhului trebuie cerută, crezută și apreciată.

            Doamne, în marea Ta bunătate, binevoiește să dezvolți și astăzi în mine ucenicul de care ai nevoie. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor