ECLECTIC

Dacă ai văzut fierul amestecat cu lutul, înseamnă că se vor amesteca prin legături omenești de căsătorie, dar nu vor fi lipiți unul de altul, după cum fierul nu se poate uni cu lutul.
Daniel 2:43

Viziunea lui Nebucadnețar interpretată de Daniel ne prezintă un parcurs de istorie eclectic, în care eforturile omenești de a realiza o unitate politică nu se pot materializa. Precum argila care nu se poate alia cu fierul, nici spiritele Europei nu pot găsi un consens suficient pentru a putea constitui o visată forță mondială. Uniunea Europeană este departe de a realiza un corp omogen de cultură, dezvoltare economică și bunăstare materială.

Eclectismul spiritual este chiar mult mai rău decât cel politic sau cultural. Cu toate acestea, biserica medievală a reușit să îmbine elemente ale spiritualității elenistice, persane și latine cu iudaismul pentru a obține un conglomerat spiritual calificat de Scriptură drept Babilon.

Dar cea mai cruntă formă de eclectism este acela din viața spirituală personală. Elemente biblice, deprinderi profund necreștine, filozofii de viață marcate de egoism se aglomerează într-o practică spirituală care are nevoie de o clarificare urgentă.

Cu mâna pe biciul de ștreanguri, Hristos este activ în a-Și purifica biserica de comercianții de nimicuri strecurați în locul preasfânt al sufletului. În cealaltă mână a Învățătorului este untdelemnul și vinul samariteanului cu care vrea să ne aline durerile. Aurul Său ne va transmite adevăratele valori, haina Sa ne va acoperi goliciunea sufletească, umplându-ne de bucurie autentică, iar alifia pentru ochi ne va face capabili să avem discernământul necesar umblării în siguranță.

Numai Hristos poate surpa zidurile și poate elimina corpurile străine din ochi, pentru a ajunge la pacea care întrece orice cunoștință. Numai El poate aduce armonia interioară eliberată de eclectismul spiritual. El rămâne singura sursă de sevă roditoare spre slava lui Dumnezeu și binecuvântarea celorlalți. Numai El!

Doamne, și viața mea are nevoie de clarificări și retușuri. Tu ești Reparatorul meu de suflet și Te rog să lucrezi mai departe la recondiționarea mea totală după modelul Tău. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor