CALICIE

 Pentru că zici: „Sunt bogat, m-am îmbogățit și nu duc lipsă de nimic”, și nu știi că ești ticălos, nenorocit, sărac orb și gol.
Apocalipsa 3:17

Martorul credincios și adevărat constată o stare de pauperitate reală a Laodiceei, în timp ce ea însăși se consideră foarte bine realizată din toate punctele de vedere. Calicia laodiceeană este întreținută de însăși condiția ei materială prosperă. În condiții de siguranță materială se poate constata o tendință pronunțată de dependență de bunuri și avantajele pe care le aduc acestea și o slăbire a elementelor de credință și interes față de lucrurile spirituale. Cazul Laodiceei ilustrează foarte bine acest fenomen de regresie spirituală și morală determinat de condiția materială avantajoasă.

În biserica din Laodiceea erau unele familii bogate care puteau să-și permită să trimită un rob, poate chiar necreștin și care nu avea probleme de conștiință, ca să aducă ofrande statuii împăratului, pentru a se pune la adăpost de o eventuală verificare mai amănunțită din partea administrației cetății cu privire la observarea cultului public obligatoriu. Subterfugiul era o manevră care rezolva și obligațiile publice și pe cele particulare ca membru sau membri ai bisericii creștine. Nimeni nu putea dovedi că stăpânii aduseseră închinare împăratului, dar nici garda cultului public nu-i putea acuza de insubordonare și nesocotire a datoriei cetățenești. Prin urmare, biserica din Laodiceea are cel mai mic număr de martiri, în comparație cu bisericile din jur.

Dar soluția laodiceeană nu este mai mult decât un mecanism ieftin și necinstit de a împăca ceea ce este ireconciliabil: cultul împăratului și închinarea la Dumnezeu. Daniel și cei trei tineri din Babilon nu ar fi acceptat în ruptul capului un asemenea demers pentru a rezolva dilemele morale cu care s-au confruntat în Babilon.

Calicia spirituală a Laodiceei are o singură soluție viabilă și valabilă înaintea lui Dumnezeu și înaintea oamenilor: acceptarea târgului divin de procurare a valorilor autentice, a neprihănirii prin credință și a remediului Duhului vindecător de orbire spirituală.Aceasta este adevărata eliberare de calicia laodiceeană dezonorantă și cu adevărat perdantă. A-L avea pe Dumnezeu înseamnă a avea totul. Aceasta este bunăstarea autentică și pe durată nedeterminată!

Doamne, pune capăt caliciei spirituale din viața mea, transferându-mi și mie oferta Ta de aur, haine și alifie cerească. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video