ALTAR

Când au ajuns la locul pe care i-l spusese Dumnezeu, Avraam a zidit acolo un altar și a așezat lemnele pe el.
Geneza 22:9

Altarul lui Avraam pe muntele Moria are o profundă semnificație pentru momentul acela și pentru vremurile care aveau să vină. În mod intenționat am evitat detaliul așezării lui Isaac pe altar. Ori de câte ori citim acest pasaj, există un element foarte răscolitor – așezarea lui Isaac pe altar. Nu s-a mai întâmplat niciodată până atunci și nici după aceea ca Dumnezeu să ceară unui închinător al Său așa ceva: să aducă jertfă pe fiul său. Faptul că Dumnezeu a intervenit pentru a salva viața lui Isaac face ca momentul acesta să se încarce de alte noi semnificații cu valoare remarcabilă. Până la urmă, muntele Moria însuși devine unul dintre cele mai sfinte locuri din lume, unde avea să fie construit Templul lui Solomon și templele care au urmat.

Altarul este locul de jertfă. Viața cuiva este luată pentru a proteja viața altcuiva. Aici se realizează o substituire prin intermediul jertfei. Fiind vorba de păcat și păcatul presupune moarte, administrarea și transferul păcatului puteau fi realizate numai prin intermediul sângelui vărsat și aplicat. Altarul este o lecție despre seriozitatea și gravitatea păcatului. Mintea lui Adam și a Evei trebuiau impresionate cu această realitate când Creatorul a sacrificat viața a doi miei pentru a le face haine care să le acopere goliciunea produsă de păcatul lor.

Altarul este locul dezvoltării credinței. Aici s-a calificat Avraam ca părinte al credincioșilor. Altarul este locul răspunsului lui Dumnezeu la nevoile noastre. Nu este nevoie să construiești un altar asemenea lui Ilie pe Carmel, dar ai nevoie să institui unul chiar în locul în care îți înalți rugăciunea, pentru că altarul este locul închinării în fața Dumnezeu, locul în care avem ceva de adus și prezentat lui Dumnezeu pentru a-l primi înapoi binecuvântat, așa cum l-a primit Avraam pe Isaac. Altarul de dimineață și seară este un timp și un loc al întâlnirii cu Dumnezeu și al creșterii evidente a vieții noastre spirituale.

Doamne, pe altarul Tău așez și eu viața mea pentru a fi consacrată Ție ca o jertfă de mulțumire, recunoștință și laudă. Primește această jertfă și să fii lăudat în veci. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video