ZAPIS

Moise a scris legea aceasta și a încredințat-o preoților, fiii lui Levi, care duceau chivotul legământului Domnului, și tuturor bătrânilor lui Israel…La fiecare șapte ani, să citești legea aceasta înaintea întregului Israel, în auzul lor.
Deuteronomul 31:9-11

Zapisul este un înscris care este de o imensă valoare pentru capacitatea sa de a păstra și conserva puterea și valoarea unui text. O vorbă rostită zboară aproape instantaneu, după momentul în care a fost spusă. Un text scris rămâne actual după mii de ani după ce a fost inscripționat.

Zapisul în sine nu produce efecte miraculoase dacă nu este administrat în mod corespunzător. Acesta este motivul pentru care evreii trebuiau să citească și să asculte textul legii cel puțin o dată la șapte ani, cu ocazia Sărbătorii Corturilor. Este de la sine înțeles că momentul acestei lecturi în public trebuia să fie marcat de o solemnitate cel puțin asemănătoare cu scena proclamării Legii pe Sinai. Într-un asemenea context, era de așteptat ca litera legii să rămână mereu actuală și efectivă. În realitate, cu timpul, poporul ales a uitat Legea scrisă pe zapisul uitat pe undeva la Cortul întâlnirii sau prin Templu. Consecințele nu au întârziat să se arate.

Durerea și inconvenientele deselor robii trebuiau să trezească conștiința lui Israel și interesul față de voința descoperită a lui Dumnezeu în Cele Zece Porunci. Fiecare moment reformator sau restaurator care venea după robie era marcat de readucerea în atenția poporului a zapisului cu poruncile lui Dumnezeu.

Israelul lui Dumnezeu din timpul sfârșitului este evidențiat de Scriptură ca fiind un popor al poruncilor lui Dumnezeu. Odată cu împrospătarea literei zapisului este necesară și o împrospătare a spiritului Legii. Promisiunea noului legământ este aceea că Dumnezeu va transcrie textul sacru în sufletul urmașilor Săi astfel încât voința divină să fie ascultată în mod natural. Pentru această operațiune este necesar un răspuns personal la solicitarea lui Dumnezeu: „Fiule, dă-mi inima ta!”

Doamne, inima mea poate fi un loc foarte potrivit pentru transcrierea Legii Tale. Continuă să imprimi cuvintele voii Tale în sufletul meu și să fii lăudat. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video