ȘANSĂ

„Doamne”, i-a răspuns vierul, „mai lasă-l și anul acesta; am să-l sap de jur împrejur și am să-i pun gunoi la rădăcină, poate că de acum înainte va face rod, dacă nu, îl vei tăia.
Luca 13:8,9

Șansa este un complex favorabil de factori care pot aduce reușita, dar acest lucru nu este suficient pentru obținerea ei. Șansa trebuie folosită pentru a obține rezultatele scontate. Șansa are și o componentă temporală. Există un timp în care complexul favorabil de factori este la dispoziția beneficiarului. Pomul neroditor din pilda Învățătorului oamenilor primește o șansă valabilă pentru un an, ultima șansă. Nu știm dacă la expirarea termenului pomul a supraviețuit sau a trebuit să lase locul liber pentru alt pom mai rodnic decât el.

Pilda smochinului neroditor vorbește despre oameni, și nu despre vegetale. Dacă nu rodește,pomul nu are nicio vină. Există un factor determinant pe care vitalitatea și determinarea vegetală nu îl poate depăși, dar la oameni nu se pune problema în același fel. Lipsa de roade la oameni are o cauză față de care fiecare este responsabil. În fața judecății divine, oameni nu pot invoca lipsa de condiții pentru a explica și a motiva lipsa lor de roade. Domeniul deciziilor personale face diferența dintre rodnicie și stârpiciune.

Concluzia tuturor psihologilor, sociologilor, antropologilor, legiștilor și judecătorilor este că totalitatea factorilor negativi, nefavorabili și obiectivi este valoric mai mică decât totalitatea factorilor subiectivi, care pot produce rezultate pozitive. Deci nu avem motive să dăm vina pe ceilalți sau pe mediul nefavorabil pentru lipsa noastră de randament. Sigur că Dumnezeu apreciază în mod corespunzător rezultatele vieților noastre ale fiecăruia. Un bob aduce o sută, altuldă șaizeci altul treizeci de alte boabe (Matei 13:23), dar toate sunt binecuvântate pentru folosirea condițiilor date. Harul lui Dumnezeu ne mai dă o șansă și anul acesta. Ce se va întâmpla la anul?

Doamne, harul Tău a fost prelungit până acumși Îți mulțumesc, dar vreau să nu Te dezamăgesc pentru încrederea pe care mi-ai acordat-o. Fă-mă roditor pentru Numele Tău. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor