RACILĂ

O, nenorocitul de mine! Cine mă va izbăvi de acest trup de moarte?
Romani 7:24

Racila este o unealtă de prins raci, iar prin extensie, cuvântul a ajuns să fie folosit pentru cancer, sau rac, și pentru orice boală incurabilă. Apostolul Pavel se plânge de o racilă care îl supără foarte tare. „O, nenorocitul de mine…”, se căinează el. Descrierea situației din a doua parte a capitolului 7 din Romani corespunde unei realități foarte îngrijorătoare: păcatul cuibărit cronic în natura noastră umană.

Păcatul este o adevărată racilă în sensul că, asemenea plasei de prins raci, și păcatul prinde în plasă sufletul omenesc. Păcatul este o racilă în sensul că este o suferință terminală incurabilă, omenește vorbind. În acest caz disperat, Pavel se vaită: „O, nenorocitul de mine…”

Versetul care urmează este cu adevărat fenomenal: „Mulțumiri fie aduse lui Dumnezeu prin Isus Hristos, Domnul nostru” (v.25), iar capitolul următor începe într-o notă cu totul diferită de tânguirea din versetul 25: „Acum dar nu mai este nicio osândire pentru cei care sunt în Hristos Isus” (Romani 8:1).

În Isus Hristos, Domnul nostru, racila păcatului și-a găsit antidotul. Acesta este mobilul bucuriei creștine a mântuirii. Nu trebuie să uităm însă că pentru această realizare „El suferințele noastre le-a purtat și durerile noastre le-a luat asupra Lui… El era străpuns pentru păcate noastre, zdrobit pentru fărădelegile noastre”. (Isaia 53:4,5)

Doamne, bunătatea cu care Te-ai aplecat asupra noastră și a rănilor noastre este un motiv serios pentru cântările noastre de laudă, acum și-n veci de veci.Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video