ALIPIRE

De aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va lipi de nevasta sa, și se vor face un singur trup.
Geneza 2:24

Aceasta este metafora unității cuplului, alipirea. Privită la microscopul electronic, o lipire durabilă și de calitate realizată prin sudură sau cu ajutorul unor adezivi performanți se prezintă ca o zonă în care atomii devin atât de apropiați încât electronii acestora pot trece de pe orbitele lor în orbitele atomilor învecinați din materialul partener. Totuși să rămânem înțeleși, alipirea nu creează un aliaj sau un melanj, ci pune în contact durabil două entități distincte, dacă vorbim despre cuplul de ființe care formează familia clasică, biblică.

Alipirea este o experiență cât se poate de interesantă și incitantă. Ea antrenează o mare doză de curiozitate, emoție și descoperire. Oricum, șansele ca întâmplarea să dea peste o asemenea combinație este practic zero. Tot mai ușor este de acceptat ideea că un Creator atotînțelept a făcut lucrul acesta pe când Adam dormea primul și cel mai semnificativ somn din istoria umanității. Crearea cuplului familial poate fi considerat actul de căpătâi al creației divine.

Alipirea creează o alianță care poate fi puternică, eficientă sau, dimpotrivă, slabă, nefuncțională și degradabilă. Oricum, nivelul de interes, entuziasm și curiozitate care caracterizează alipirea este direct proporțional cu nivelul de stres, durere și dezgust pe care îl stârnește dezlipirea. Dar întrebarea care se pune este de ce se produce dezlipirea?

Dezlipirea este o lucrare evidentă a geniului răului care se manifestă în mod dureros în aceste zile ale istoriei umanității. Pe deoparte, complexitatea ființei umane este destul de profundă și necunoscută pentru a putea ține cont de toate detaliile ființei atunci când se inițiază alipirea. Pe de altă parte, forța mediului social este semnificativă în acțiunea ei asupra vieții de cuplu, iar efectele negative ale acestuia sunt evidente. Singura noastră speranță de reușită rămâne intervenția Creatorului în recuperarea de la pierdere a cuplului.

Doamne, alipirea cea mai bună este alipirea inimii mele de Tine, dar sunt multe piedici în calea acestui deziderat. Îndepărtează-le spre slava Ta. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor