ȚARĂ

Domnul zisese lui Avraam: „Ieși din țara ta, din rudenia ta și din casa tatălui tău și vino în țara pe care ți-o voi arăta.
Geneza 12:1

Teritoriul pe care îl deține un stat organizat și funcțional este țara poporului care o locuiește, o apără și o dezvoltă. Cetățenii sunt atașați emoțional și cultural de țara lor și se simt confortabil cu meleagurile de care le sunt legate amintirile, visurile și relațiile. Identitatea națională și personală este legată de numele, geografia și cultura țării de baștină.

Avraam aavut un moment de cumpănă când a înțeles planul și porunca lui Dumnezeu de a se strămuta în Canaan. Dar, ca părinte al credincioșilor, a dat curs demersului divin fără nicio șovăială. Ceea ce avea să întâmpine pe drum și la fața locului era deocamdată necunoscut, dar Avraam știa un lucru: Când Dumnezeu hotărăște ceva, planul Său este cel mai bun pentru cei ce se încred în El.

În acest context se poate pune o întrebare legitimă: Până la urma urmei, care era țara lui Avraam: Mesopotamia sau Canaanul, sau niciuna dintre cele două? Răspunsul corect este ultima variantă. Pavel înțelege foarte bine acest lucru atunci când afirmă că de fapt Avraam „aștepta cetatea care are temelii tari, al cărui meșter și ziditor este Dumnezeu” (Evrei 11:10). Nu putem nega faptul că Avraam se simțea atașat emoțional de locurile în care locuise cândva, altfel nu ne putem explica de ce l-a trimis pe Eliezer din Damasc să aducă o soție pentru Isaac din Haran, care purta numele fratelui său și unde se afla mormântul tatălui său Terah.

În ultimii treizeci de ani, foarte mulți dintre noi și-au schimbat locul de reședință, uneori în condiții destul de dure din punct de vedere economic și existențial. Mulți dintre noi și-au schimbat țara. Despre patrie este o altă discuție. Atașamentul de patria cerească ne poate fi de mare folos în transhumanța noastră pământească.

Doamne, sunt și eu pe drumul spre o țară mai caldă și mai primitoare, dar mă tem că nu sunt pregătit și corespunzător să devin cetățean al unei asemenea țări. Mă încred în puterea Ta de a rezolva acest lucru. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor