TABERNACUL

Să-mi facă un locaș sfânt, și Eu voi locui în mijlocul lor.
Exodul 25:8

Odată ce Dumnezeu Și-a ales un popor, este legitimă dorința Sa de a locui în mijlocul poporului Său. Iar dacă Israel se afla pe drumul dintre Egipt și Canaan, era numai normal ca și locașul sfânt să fie peripatetic. Dicționarele, chiar și cele mai profane, folosesc cuvântul „tabernacul”, sau „tabernacol”, alături de tabernacle în alte limbi, pentru a denumi locuința lui Dumnezeu din Cortul întâlnirii, din pustie.

Locuința lui Dumnezeu din timpul călătoriei prin pustie, și încă sute de ani după aceea, până la Templul lui Solomon era făcută după un proiect arătat de Dumnezeu lui Moise, cu specificarea că exact așa trebuia făcută. Motivul principal era că Tabernacolul trebuia să devină un arhetip al întregii vieți spirituale și alplanului de mântuire al lui Dumnezeu. Asemănarea cu reședința de lucru a lui Dumnezeu din cer nu poate fi luată ad litteram dintr-un număr însemnat de motive. Dar principiul de funcționare al programului lui Dumnezeu pentru poporul Său avea să fie sugerat foarte explicit și clar din modul în care era alcătuit Tabernaculul și din modul în care funcționa serviciul jertfelor și al ritualurilor care se desfășurau acolo.

În Tabernacol se desfășura operațiunea de purificare a poporului și îndepărtarea păcatului din tabără. La fel de importantă ca Tabernacolul, mobilierul și serviciile desfășurate acolo era preoția fiilor lui Aaron. Prin această preoție se făcea cunoscută lucrarea Marelui Preot din cer ca operator al tehnologiei îndepărtării păcatului într-o măsură radicală și deplină. Deosebirea principală dintre Tabernacolul de pe pământ și Templul lui Dumnezeu din cer este că acolo, în cer, Fiul lui Dumnezeu este și sacrificiu, și preot, în timp ce pe pământ jertfele și preoția erau două lucruri distincte.

Dorința lui Dumnezeu de a locui în mijlocul poporului Său merge mai în amănunt atunci când Martorul Credincios și Adevărat vrea să locuiască în inima și în viața fiecărui laodiceean. Pentru cei care au dorința și determinarea să deschidă ușa și să-I oferecheia de la intrare, El poate deveni co-locatar, avantaj care nu se poate compara cu niciun alt avantaj de pe pământ.

Doamne, vino să locuiești și în inima mea ca într-un templu, dar ea nu este pe măsura sfințeniei și măreției Tale. Binevoiește să o modifici și să o faci corespunzătoare acestui scop. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor