ȘAGĂ

Lot a ieșit și a vorbit cu ginerii săi, care luaseră pe fetele lui… Dar ginerii lui credeau că glumește.
Geneza 19:14

Cu siguranță că simțul umorului este un lucru sănătos, la locul lui. Cine nu are simțul umorului nu mai are ce pierde. Era, oricum, ultimul lucru pe care îl mai putea pierde. Sunt oameni care nu au simțul umorului. Cu ei trebuie să ai grijă că pot înțelege cu totul pe dos ceea ce vrei să spui. Și mai este ceva, gluma nu poate fi folosită oricum, oriunde și oricând.

Ginerii lui Lot credeau că el glumește, dar sărmanul Lot nu știa cum să le spună mai bine cât de real era pericolul de a mai rămâne în Sodoma. Detaliul acesta mă pune în mod serios pe gânduri și chiar că îmi piere cheful de glumă. Cu problemeleexistente în Sodoma nu e deloc de glumit. Lot s-a ars rău de tot, este suficient pentru a învăța din pățitele lui, pentru a nu fi nevoie să repetăm și și noi greșeala.

Nu, nu, cu Sodoma nu este de șagă.Viața înSinCity nu este un număr de acrobație și nici un mod de a petrece timpul liber. Încă nu am idee care era problema ginerilor lui Lot sau dacă era problema lor sau a lui Lot însuși. În mod sigur, ginerii lui Lot erau din Sodoma și trăiau într-o lume paralelă cu a lui Lot sau aproape paralelă. Este foarte posibil ca ceea ce este un lucru serios într-o lume să pară un lucru de șagă în cealaltă lume și invers. Poate că ar fi fost mult mai bine pentru Lot să nu se fi mutat atât de aproape de Sodoma încât Sodoma să-i intre în casă și în familie, dar acum, odată un rău făcut, ce mai rămânea de făcut?

Mă pune totuși pe gânduri faptul că ginerii lui Lot erau cât de cât familiști, dar nu am idee cum arăta viața lor de familie în combinație cu fetele lui Lot. Când socrul lor a venit cu ideea să se mute din Sodoma, indiferent de explicația oferită, se pare că erau așa de legați de viața mondenă a cetății din câmpie încât perspectiva dislocării li se părea o glumă. Faptul că soacra lor avea să se transforme curând într-o statuie de sare este un alt lucru care mă face să las gluma la o parte și să iau lucrurile foarte în serios. Sunt lucruri cu care nu putem și nu avem voie să glumim.

 

Doamne, nu cred că Tu ești onorat dacă eu sunt posomorât sau crispat, dar când îmi dai bucuria mântuirii, fă-mă să iau lucrurile foarte în serios. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor