DAMNAȚI

Dar cât despre fricoși, necredincioși, scârboși, ucigași, curvari, vrăjitori, închinători la idoli și toți mincinoșii, partea lor este în iazul care arde cu foc și cu pucioasă, adică moartea a doua.
Apocalipsa 21:8

În gândirea generală creștină, damnații sunt cei care nu mai au nicio șansă la mântuire, iar destinul lor este focul veșnic al iadului. Există unele nuanțe de gândire atinsă de conceptul de predestinație sau dublă predestinație care interpretează soarta celor de pe lista descrisă mai sus ca fiind stabilită de Dumnezeu apriori și de la care cei în cauză nu au nicio șansă să se poată abate. Care este înțelegerea biblică, în armonie cu întreaga Scriptură, cu privire la grupul damnaților din Apocalipsa 21:8?

O primă observație este aceea că nu există nicăieri în Scriptură ideea că cineva este predestinat la moarte veșnică de la care să nu se poată eschiva. Dacă este vorba de o predestinație, aceasta este salvarea și răscumpărarea de care toți putem beneficia. „Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică” (Ioan 3:16).În ciuda acestei destinări a tuturor de a fi salvați, calea cea largă va conduce la pieire o mulțime imensă de suflete. A fi pe cale cea dreaptă sau a umbla pe calea cea largă este rezultatul alegerii personale a fiecăruia.

Imaginea horror a damnaților din textul de mai sus se referă la finalitatea căii celei largi. Lista celor pe care focul zilei de apoi îi va distruge este doar generală, sugestivă și incompletă. Damnații din această listă, care poate cuprinde o mulțime de suflete aproape salvate, dar care și-au ratat destinul veșnic, sunt oameni care au avut multe ocazii de har, în care vocea blândă a lui Isus a încercat să-i apropie de Sine pentru a fi mântuiți, dar care au neglijat, au amânat, au nesocotit, au disprețuit și au pierdut ofertele lui Dumnezeu. Din fericire, capitolul 21 din Apocalipsa abundă în scene pline de lumină și speranță pentru toți cei care au folosit ocaziile harului pentru a se situa înăuntrul zidurilor Noului Ierusalim. Noi avem încă șansa de a ne croi destinul veșnic acum, chiar acum și aici. Deci…

Doamne, mă rog pentru cei care sunt prinși în cursa diavolului și se dedau la tot felul de lucruri rele. Te rog și pentru inima mea, ține-o lângă Tine. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor