CADUC

Ei au zis: „Vom face și vom asculta tot ce a zis Domnul!”
Exodul 24:7

Legământul de la Sinai are o valabilitate limitată precizată de Însuși Dumnezeu chiar de la început. Adică, acesta este un legământ caduc. Când Israel s-a grăbit să promită că se va achita de partea care îi revenea în acest legământ, Dumnezeu i-a spus lui Moise că nu există niciun motiv de entuziasm colectiv dintr-un motiv foarte simplu: calitatea slabă a vieții spirituale a sclavilor evrei scoși din Egipt. Promisiunea lor se baza pe o componentă foarte fragilă. Dumnezeu a știut cât de repede aveau să răsune ritmurile egiptene printre corturile lui Israel. Promisiunea publică avea să fie dată uitării surprinzător de repede.

Pe când coborau Moise și Iosua de pe munte, în tabără se dezlănțuise deja potopul de desfrâu, în ciuda promisiunilor înflăcărate proclamate de Israel cu câteva zile mai devreme. Legământul de la Sinai nu a funcționat decât câteva zile. S-a dovedit a avea o existență caducă.

Orice legământ bazat pe aceleași condiții ca legământul de la Sinai are aceleași dificultăți de supraviețuire. Un legământ mult mai serios este acela în care Dumnezeu promite să schimbe inima și să o populeze cu noile valori ale Împărăției. Cea mai bună promisiune din partea noastră, în acest context, este că vom cultiva zilnic o relație personală de calitate. Acest lucru este la îndemâna noastră și este responsabilitatea noastră. Ori de câte ori apare o anomalie în desfășurarea relației continue cu Dumnezeu, există riscul unui eșec spiritual.

Treaba noastră este să ne expunem amplu influenței Duhului Sfânt. Câtă vreme acest lucru continuă, suntem în siguranță în ce privește forța și consecințele legământului cu Dumnezeu. Umblarea lui Petru pe ape este cea mai bună demonstrație a modului în care funcționează economia credinței pentru a preveni caducitatea termenilor de funcționare al legământului personal cu Dumnezeu.

Doamne, promisiunile mele sunt prea slabe și caduce, prefer să mă sprijin pe promisiunile Tale cele mari și scumpe. Fii lăudat în veci. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor