ALIFIE

Nu este niciun leac alinător în Galaad?
Ieremia 8:22

Țara Galaadului era renumită, în vechime, pentru o rășină cu ajutorul căreia se obținea un unguent cu efecte binefăcătoare vădite. Unii comentatori cred căbalsamul de Galaad, pe lângăfaptul că era un calmant imediat al durerii și al inflamației și un accelerator al procesului de vindecare, era și un susținător al imunității și al stării generalede bine al organismului.

În pasajul ales din cartea Ieremia Dumnezeu Se întreabă, cu durere, dacă mai există balsamul acesta vindecător în Galaad. Această întrebare nu se referă la încetarea secreției de rășină emolientă, ci la penuria de vindecare spirituală. În capitolul 8, aproape în întregime prorocia Îl descrie pe Dumnezeu frământându-Se de durere din cauza fiicei poporului Său care suferă departe de meleagurile natale. Durerea robiei este potențată și de durerea dezrădăcinării, iar rănile produse de întregul context al sclaviei nu-și mai găsește niciun leac.

Producția de rășină medicinală din Galaad era un semn vizibil a grijii lui Dumnezeu față de Israel, înconjurat cu toate binecuvântările de care avea nevoie pentru a duce o existență demnă și confortabilă în țara promisă și dată. Lipsa balsamului de Galaad era un semn că ceva nu mai funcționează cum trebuie. Revolta și apostazia lui Israel au făcut necesară o măsură radicală de disciplină socială a lui Israel, care a fost dislocat din condițiile sale optime de existență. Speranța lui Dumnezeu era ca durerea disconfortului robiei să determine o reconsiderare a relațiilor poporului ales cu Dumnezeul său. Dar lucrurile nu mergeau ușor în această direcție.

Lamentația profetică despre lipsa balsamului din Galaad trebuie sădeclanșeze o căutare serioasă după Doctor și doctorie. La întrebarea lui Dumnezeu dacă mai există alifie rășinoasă vindecătoare, răspunsul trebuie să fie o reevaluare a puterii divine de vindecare și refacere și o apreciere corespunzătoare ale acestora.

Doamne, și sufletul meu are nevoie de balsamul de Galaad, care se află numai la Tine. Dă-mi și astăzi o măsură potrivită pentru vindecare. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor