UBICUITATE

Unde mă voi duce departe de Duhul Tău și unde voi fugi departe de fața Ta?
Psalmii 139:7

Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu au scos de curând o carteDespre destin, în care caută  să răspundă la întrebarea: Unde locuiește Dumnezeu? Liiceanu nu neagă existența unui Dumnezeu aflat undeva, dar el se preocupă de infinitul din sufletul omului în care Dumnezeu este prezent și activ. Pleșu, pe de altă parte, zice că el nu știe unde este Dumnezeu, dar continuă să-L caute. În termeni filozofici se pot face o sumedenie de afirmații aparent contradictorii și exclusiviste, aparent asemănătoare și inclusive sau cel puțin într-o anumită armonie fragilă. Asta este filozofia, labilă și încețoșată.

Pentru David, acum trei mii de ani, prezența lui Dumnezeu pretutindeni, ubicuitatea, nu constituie niciun fel de dilemă. El era convins că, dacă ar cutreiera spațiile intergalactice, nu ar găsi niciun loc în care prezența divină să nu se poată face simțită sau dacă ar căuta pe pământ un loc lipsit de prezența lui Dumnezeu, nu ar găsi niciun asemenea loc. Dumnezeu este atotprezent.Unii ar spune că aceasta este ubicuitatea. Cât despre inima omului cu toate ascunzișurile ei, aceasta este obiectul cunoașterii și cercetării lui Dumnezeu, care este mai mare decât inima noastră și o cunoaște mai bine decât noi înșine.

Întrebările lui David: Unde să plec și unde să mă duc? sunt mai mult întrebări retorice decât întrebări la care se așteaptă un răspuns punctual.Spre deosebire de cei doi filozofi, Dumnezeul pe care Îl cunoștea David este un Dumnezeu personal care domnește în ceruri, deasupra creației și dincolo de ea, adică un Dumnezeu transcendent, dar în același timp Se face simțit alături de fiecare ființă creată de El, un Dumnezeu imanent. Sigur că nu cunoaștem adresa exactă a reședinței Sale, dar acest lucru nu poate împiedica slabele noastre rugăciuni să-L găsească și nimeni nu-L poate împiedica să răspundă tuturor celor care Îl caută cu toată inima.

Doamne, prezența Ta înnobilează orice loc oricât de umil ar fi. Umple și inima mea săracă cu bogățiile îndurării Tale. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor