ȘABLON

Cum își va ține tânărul curată cărarea?Îndreptându-se după Cuvântul Tău.
Psalmii 119:9

Prima reacție față de cuvântul „șablon ” este aceea de a-i da o încărcătură semantică negativă, cum ar fi, de exemplu, ritualurile inutile pe care Învățătorul oamenilor Se străduia să le înlocuiască cu modele noi și funcționale pentru viața spirituală a ucenicilor și a contemporanilor Săi.Dar examinând mai atent dicționarele, acest cuvânt nu este tocmai de lepădat, pentru a-i găsi sensuri pozitive. Iată un asemenea exemplu în textul ales pentru această meditație.

Atunci când un bărbat tânăr și cu inițiativă se avântă în lucrarea slujirii, este expus la o serie de greșeli pe care ar dori să le evite, dar nu știe cum. Autorul acestui psalm, preocupat de arhitectura poetică explicită, lasă totuși să-i scape un mare adevăr. Cuvântul Scripturii poate fi exact răspunsul la nevoile și căutările sale.

În Vechiul și Noul Testament se află o mulțime de exemple din care ucenicul și maestrul pot continua să învețe toată viața și materialul de studiu tot nu ar fi epuizat. În ansamblul ei, Biblia conturează o serie de modele, tipare sau șabloane pe care cititorul atent și serios le poate distinge și le poate aplica, urmând linia de demarcație dintre bine și rău. Sigur că pe paginile sfinte se găsesc și imagini ale celor care au făcut greșeli, greșeli pe care raportul sfânt nu le ascunde, dar nici nu le proslăvește, oferind cititorului lecții valoroase, fără să fie nevoie să învețe din propriile greșeli.

Ar putea fi un Iosif, Ionatan sau Daniel; o Debora, Rut sau Estera; Samuel, Isaia, Ieremia sau oricare dintre profeții mici. Fiecare dintre aceștia au cel puțin anumite pasaje din viața lor care pot inspira pe orice cercetător zelos al Cuvântului în momentul deciziilor supreme.

Dincolo de modele, Scriptura este plină de lecții directe oferite de textele sfinte aflate în diverse tehnici de scriere – poezie, profeție sau literatură sapiențială. Cine caută își găsește în Cuvântul Domnului șablonul pe care să-l copieze și să-l îmbunătățească.

Doamne, modelează și viața mea după șabloanele Tale și fă să lumineze înțelepciunea și dragostea Ta și prin tiparele mele de gândire și comportament. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor