RABAT

Să nu te iei după mulțime ca să faci rău și la judecată să nu mărturisești trecând de partea celor mulți, ca să abați dreptatea. Să nu părtinești pe sărac la judecată.
Exodul 23:2,3

Rabatul este o noțiune comercială și se referă la diminuarea prețului unor mărfuri pentru care cumpărătorul engros poate plăti mai puțin decât cumpărătorul cu amănuntul. Cumpărătorul se bucură de un privilegiu din care urmează să obțină un profit. Rabatul este o favoare oferită de vânzător, dar care nu-l face pe acesta sărămânăîn pierdere, dimpotrivă, comerțul cu ridicata face banii comerciantului să circule mai repede, fapt ce îi aduce profit, evitând blocarea banilor în mărfurile aflate pe stoc.

În domeniul schimburilor comerciale, rabatul este un cuvânt prețios și apreciat, dar când este vorba despre administrarea dreptății, nu este loc pentru niciun fel de rabat. Moise a transmis din partea lui Dumnezeu principiile de lucru în evaluarea și aplicarea dreptății în mijlocul poporului ales.

Când judecătorii lui Israel aveau de-a face cu fenomene de masă ale decăderii morale, ei nu aveau voie să facă rabat de la dreptate și trebuiau să aplice disciplina biblică fără niciun fel de excepție. Dacă venea în discuție cazul unui sărac pasibil de pedeapsă pentru delicte de orice fel, starea de sărăcie nu trebuia să influențeze verdictul judecății civile. Cu atât mai mult, dacă venea în discuție cazul unui om bogat și influent. Acesta trebuia să știe că Dumnezeu nu caută la fața oamenilor și nici judecătorii lui Israel nu puteau face rabat de la această dreptate.

Mergând pe linia fermității, judecătorii erau ispitiți să facă abuzuri, scoțând din calcul componenta umană a domeniului lor de interes. La venirea lui Mesia în această lume, El a constatat că porunca divină a fost înlocuită cu porunci omenești strâmbe, nedrepte și care încălcau spiritul și litera poruncilor divine. Reformele Sale nu făceau rabat de la dreptate din moment ce a răsturnat mesele schimbătorilor de la casele de schimb aciuiați în perimetrul sfânt. Că acțiunea Sa era plină de dragoste este demonstrată de faptul că cei dezavantajați aflați în preajmă s-au adunat doritori să Îl asculte.

Doamne, învață-mă să nu fac rabat de la neprihănirea și dreptatea Ta când este vorba despre ascultarea mea față de Tine. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video