MACABRU

Și oameni din orice norod, din orice seminție, de orice limbă și de orice neam vor sta trei zile și jumătate și vor privi trupurile lor moarte și nu vor da voie ca trupurile lor moarte să fie puse în mormânt.
Apocalipsa 11:9

Aceasta este o imagine profetică susceptibilă de a primi o imensă varietate de interpretări. Pentru unii, cei doi martori sunt personaje profetice care vor suferi moartea de martir și apoi vor învia pentru a-și răzbuna sau a le fi răzbunat supliciul. Între moartea și învierea lor se desfășoară trei zile și jumătate de festival macabru care induce o euforie generală în rândul oponenților lor. Dacă în general moartea produce un anumit grad de solemnitate a vieții și trăirilor, în acest caz ceva este straniu și ciudat. Dușmanii celor doi martori ai lui Dumnezeu se dezlănțuie în desfășurări frenetice de delir macabru. Care să fie semnificația acestei scene de demență colectivă care tratează moartea ca pe o banalitate bizară?

Dacă privim cu atenție acest tablou profetic începem să distingem o personificare foarte interesantă și sugestivă cu privire la demersul Scripturii Noului și al Vechiului Testament, în contextul Revoluției Burgheze din Franța. Revolta populară împotriva monarhiei și a bisericii a vizat de fapt în mod implicit Scriptura, care a fost defăimată, disprețuită și condamnată la exterminare de către cei mai importanți corifei ai puterii populare. Aparent, proiectul de desființare al oficiului profetic al celor doi martori părea că a reușit în scurtul interludiu de dominație proletară, dar sub privirile uimite ale spectatorilor îmbătați de succesul aparent, interesul pentru Scriptură a dus curând la cele mai puternice mișcări de popularizare și promovare ale ei.

Dansul macabru ale mulțimilor revoluționare,animate prea frumos de libertate, frăție și egalitate, a început din nou să intre sub incidența prescripțiilor divine ale Cuvântului. În paralel cu cortegiul mortuar al necredinței, au avut loc marile treziri spirituale din Europa iluministă, America protestantă și din întreaga lume cunoscută și accesibilă. Cei doi martori cutreieră astăzi pământul de la înălțimea cerului de unde nimeni nu le mai poate face niciun rău. În fața lor nu este decât ascultare sau revoltă, cu toate consecințele de rigoare. Ascultarea este ca o cină de nuntă, iar neascultarea este ca un dans macabru. Pe care muzică te miști?

Doamne, eu vreau să ascult muzica îngerilor și a sfinților și mă mișc în ritmul lor spre slava Ta. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor