FABULĂ

Atunci, toți copacii au zis spinului: „Vino tu și împărățește peste noi!”
Judecători 9:14

Iată că Scriptura conține și fabule, nu atât de multe câte ar dori dușmanii ei, dar suficiente pentru a legitima acest tip de specie literară ca mijloc de exprimare și transmitere a adevărului. Fabula este o poveste închipuită prin care povestitorul dorește să ilustreze o realitate care ar fi mai puțin luată în seamă dacă ar fi fost descrisă în mod obișnuit. Fabula permite mesagerului să sublinieze și să accentueze anumite aspecte ale realității, folosind personificarea și hiperbola prin care atenția și imaginația ascultătorilor sunt mai puternic impresionate, iar mesajul este mai bine ascultat. Dacă mai punem la socoteală și nuanța ironică sau chiar și numai umoristică, atunci fabula devine un instrument eficace de identificare și combatere a relelor sociale.

Iotam, singurul fiu legitim supraviețuitor, dintre cei șaptezeci de urmași ai lui Ghedeon, a dorit să atragă atenția locuitorilor din Sihem cu privire la demersul nedrept și criminal al acestora atunci când l-au înscăunat pe Abimelec împărat, în loc să ofere această onoare unui urmaș legitim al izbăvitorului de neam, care a fost Ierubaal (Ghedeon). Apreciind că locuitorii Sihemului sunt destul de puternic manipulați de Abimelec și destul de părtinitori când era vorba de a judeca lucrurile cu dreptate, Iotam creează o fabulă a încoronării în care niciun pom roditor nu dorește să fie împărat, iar când vine rândul spinului, acesta își oferă umbra sa subțire și apoi focul său nimicitor celor care doresc să-l aibă căpetenie.

În mod interesant, fabula s-a transformat în profeție, în sensul că între locuitorii Sihemului și Abimelec s-a iscat o neînțelegere serioasă care a dus în cele din urmă la sfârșitul rușinos al acestuia, dar și a locuitorilor din Sihem. Ironia lui Iotam s-a transformat în tragedie pentru ascultătorii nerezonabili ai fabulei sale. Când adevărul exprimat în forme foarte expresive nu găsește urechi și inimi binevoitoare, o tragedie se poate întâmpla acum ca și atunci.

Doamne, dă-mi măiestria de a exprima adevăruri profunde în cuvinte simple și clare. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video