CADENȚĂ

Nu ieșiți în grabă, nu plecați în fugă, căci Domnul vă va ieși înainte și Dumnezeul lui Israel vă va tăia calea.
Isaia 52:12

Ieșirea din Babilon constituie o experiență foarte serioasă care nu trebuie amânată, pentru că există riscul de a rămâne blocat undeva într-un terminal fără ieșire și fără speranță, dar nici nu poate fi făcut pe fugă. Textul citat din Isaia ne transmite un mesaj extrem de elocvent: Dumnezeu merge în fața coloanei de emigranți și în spatele ei. Dacă ar exista o răscruce confuză a drumului, cercetașii cerești știu care este varianta cea bună a traseului, iar dacă cineva a obosit și rămâne mai în urmă, nu există riscul unui atac surprinzător. Dumnezeu este de serviciu și acolo.

Cu alte cuvinte, coloana exodului trebuie să țină cadența și să se deplaseze între anumite limite stabilite de Providență. Dacă cineva o ia înaintea îngerului riscă să se rătăcească fără călăuzirea divină, dacă cineva întârzie prea mult, poate pierde contactul cu ceilalți și se poate trezi curând la fel de singur și confuz, asemenea zburdalnicilor nerăbdători din față.

Acest regim de integrare spirituală nu este prea popular astăzi, când este la modă explorarea solitară, individuală și individualistă. Mersul în coloană și păstrarea cadenței pare că stânjenește inițiativa personală și creativitatea, dar pentru cei care aleg modalitatea de deplasare în cadența lui Dumnezeu, ritmul acesta le oferă suficientă libertate de alegere și mișcare pentru a nu se simți încorsetați sau mânați de la spate. Acest aspect face calea dreaptă să fie frecventată doar de o minoritate eficientă.

Deplasarea în ordine și armonie, cu pas de defilaredin când în când, în cadența superioară a ascultării prin credință, face mersul vieții spirituale suficient de atractiv pentru a merita efortul. Sentimentul că ești acolo unde vrea Dumnezeu, când vrea El și cum spune El, oferă siguranță și împlinire superioară față de iluzia mântuirii celor care fac din declararea siguranței mântuirii o profesiune de credință, dar fără preocuparea atentă pentru ritmul tobelor cerului.

Doamne, deschide-mi și astăzi urechea pentru a prinde ritmul impus de Cuvântul Tău. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor