CABOTIN

Sămânța căzută în locuri stâncoase este cel ce aude Cuvântul și-l primește îndată cu bucurie, dar nu are rădăcină în el, ci ține până la o vreme.
Matei 13:20

Acest detaliu al parabolei semănătorului ilustrează cât se poate de plastic superficialitatea cu toate aspectele ei. Cabotinul nu ia viața în serios. Se mulțumește cu rezultate mediocre, cu mici prezentări la colț de stradă. Cu mijloace cât să trăiască de azi pe mâine. Probabil, sentimentul de libertate spontană este singurul avantaj al „programului” său.

Cabotin nu este numai artistul ambulant, ci și creștinul care reușește să facă figurație la biserică, să facă un comentariu subțirel la Școala de Sabat, să se afirme cu o glumă în grupul de prieteni, în concluzie să primească o notă de trecere la examenele vieții. Nu tu așezare serioasă pe o pasiune, pe o misiune, o implicare în programe esențiale, dar mai ales lipsa studiului regulat, autentic, plin de savoare și cu binecuvântări evidente de-a lungul timpului.

Cabotinul se remarcă totuși prin nemulțumirea sa cronică și foarte bine adaptată la orice situație nouă sau veche s-ar ivi. Nemulțumirea cu privire la frați și surori, mai ales față de cei din conducere. De fapt, suferința lui nu se produce în exterior, ci în chiar sufletul său săracși flămând sau nehrănit la nivel intelectual din cauza lipsei studiului.

El este ținta sigură a tot felul de oferte senzaționale.Teoria conspirației nu întâmpină niciun fel de rezistență, pentru că astfel reușește și omul să fie la punct cu marile „secrete ” ale omenirii, ale conducătorilor planetei sau ai bisericilor invadate de iezuiți și societăți secrete.

Cabotinajul este o alegere și în acest caz drama cabotinului poate fi ușor curmată printr-o trezire la realitate și o pocăință autenticăși temeinică. Cum începe o viață de studiu și de permanentă dedicare unui scop rezonabil, și răsare soarele pe ulița lui. Este ca și cum întreaga lume din jur se schimbă cu totul, dar aceasta nu este decât reflectarea în afară a bucuriei autentice din interior.

Doamne, vreau să o iau foarte în serios cu lucrurile spirituale. Tu ești singura mea speranță. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor