BABILONIE

De aceea, cetatea a fost numită Babel, căci acolo a încurcat Domnul limba întregului pământ și de acolo i-a împrăștiat Domnul pe toată fața pământul.
Geneza 11:9

Cuvântul „babilonie” vine de la Turnul Babel și a fost încărcat cu multe semnificații legate de imposibilitatea constructorilor de a mai comunica. Babilonia (cu accentul pe silaba penultimă) se referă la comunicarea dificilă care face ca oamenii să nu poată realiza nimic concret, viabil sau constructiv.

Câtă vreme oamenii au avut un limbaj comun nu a lipsit nimic să poată realiza împreună cele mai colosale proiecte. Sunt sigur că Turnul Babel a ajuns la o înălțime care și pentru constructorii de astăzi ar fi o adevărată capodoperă arhitectonică și tehnologică, dar pentru cei de atunci era o impresionantă sursă de speranță și siguranță întemeiată pe forța umană, împotriva voii lui Dumnezeu.

Nu, lucrurile nu puteau continua așa prea multă vreme. Sigur, turnul aroganței și al grandomaniei umane nu ar fi putut amenința cu nimic reședința lui Dumnezeu, dar pentru oameni, succesul concernului de construcții gigantice i-ar fi îndepărtat mult prea repede de Dumnezeu și de planul Său de a-i păstra mai aproape de Sine. Dumnezeu a intervenit în mod strategic, inventând babilonia. Aceasta i-a dispersat pe toată suprafața pământului, pentru a-i face să trăiască mai departe unii cu alții și mai aproape de Dumnezeu. Am putea spune că babilonia atunci a fost bună.

Astăzi, babilonia nu mai este bună pentru că, între timp, Satana a folosit babilonia pentru a-i înstrăina pe oameni exagerat de mult, i-a făcut să se simtă singuri, slabi, părăsiți și descurajați, adevărate ținte pentru săgețile sale trasoare, perforante și incendiare.

Astăzi, babilonia trebuie abandonată în favoarea unei vieți de libertate simplă și bogată, în relația deschisă și naturală cu un Dumnezeu accesibil și binevoitor care vorbește răspicat, ca să fie înțeles mai bine de către oricine dorește să ia apa vieții fără bani și fără plată.

Doamne, liberează-mă de orice detaliu care este specific Babilonului și babiloniei. Amin!       

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor