ALIANȚĂ

Iosafat a răspuns împăratului lui Israel: „Eu voi fi cu tine, poporul meu cu poporul tău, caii mei cu ai tăi.”
1 Împărați 22:4

O alianță între Iuda și Israel pare un lucru normal. Au atâtea lucruri în comun, începând de la istoria devenirii lor ca popor al lui Dumnezeu și până la momentul în care Ahab, împăratul lui Israel, vrea să recupereze Ramotul din Galaad. Omenește, nimic mai normal și mai simplu: o alianță militară între două popoare din aceeași tulpină de neam și credință, pentru a asigura succesul.

Alianța aceasta suferă însă de un viciu serios. Când este întrebat și Dumnezeu despre temeinicia acestei asocieri, răspunsul este negativ. Dumnezeu nu putea merge împreună cu Iuda și Israel la această acțiune. Scopul acestei operațiuni militare era just și totuși ceva nu era în ordine în această alianță. Un împărat credincios al lui Iuda și un împărat decăzut al lui Israel nu puteau forma o alianță militară, în ciuda smeririi de moment a lui Ahab, în urma mesajului de mustrare din partea Domnului, prin Ilie.

Apropierea lui Iosafat de Ahab nu ar fi avut consecințe dintre cele mai fericite asupra vieții împăratului lui Iuda. Însuși motivul pentru care Dumnezeu a permis despărțirea dintre cele două popoare a fost păstrarea unei rămășițe de puritate morală, măcar o parte a lui Israel, respectiv Iuda. Alianța aceasta ar fi sporit riscul decăderii mai rapide a lui Iuda. Sigur mai sunt și alte detalii care nouă ne scapă și care au condus la răspunsul negativ din partea lui Dumnezeu privind tentativa formării acestei alianțe.

Din acest episod trist se desprinde o lecție valoroasă cu aplicații foarte larg cuprinzătoare. Una dintre aceste aplicații ar putea fi viața de familie sau asocierea în afaceri.

Lumina și întunericul nu pot fi împreună. Toți oamenii sunt prețioși înaintea lui Dumnezeu și egali ca șanse la mântuire, dar când este vorba despre alianțe, criteriul compatibilității morale este eliminatoriu. Nu poate fi vorba de discriminare sub nicio formă, ci de principii sănătoase privind însoțirea în căsătorie și afaceri. Iată un subiect care merită aprofundat și aplicat cu înțelepciune, tact și consecvență.

Doamne, înțeleg că nu orice asociere este binecuvântată de Tine. Deschide-mi ochii să văd fața sfântă și ce cuvântă porunca Ta. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor