ALERTĂ

După ce i-au scos afară, unul din ei a zis: „Scapă-ți viața; să nu te uiți înapoi și să nu te oprești în vreun loc din câmpie. Scapă la munte, ca să nu pieri.”
Geneza 19:17

În starea de alertă se impun o serie de măsuri excepționale care nu ar fi fost necesare în condiții obișnuite. Printre acestease află și abandonarea locuinței. Este foarte posibil ca pentru doamna Lot alarma îngerilor găzduiți în casa lor să o fi luat pe nepregătite. Nu este la voia întâmplării că aceștia le-au impus regula de a nu se uita înapoi în timpul alergării la munte. Nu era timp pentru a evalua pagubele sau pentru a face studii de caz și discuții lămuritoare pe marginea dezastrului care avea loc.

Alerta presupune acțiuni rapide din moment ce diferența dintre viață și moarte poate însemna uneori fracțiuni de secundă. Soția lui Lot însă nu a putut rezista curiozității și ispitei de a se opri să vadă ce se întâmplă. Gestul s-a dovedit fatal. A rămas înmărmurită preț de câteva momente, iar când a vrut să mai facă ceva, altceva, a constatat că era deja imobilizată în propria neascultare. Monumentul de sare care s-a format în jurul ei și în interiorul ei a devenit o lecție pentru toți cititorii Genezei.

În starea de alertă este recomandată acțiunea energică, și nu meditația sau contemplarea. Fiecare situație cere o reacție pe măsură.

La momentul Exodului nu a mai fost timp ca plămădeala femeilor lui Israel să se mai dospească și a trebuit ca turtele să fie făcute cu frământătura nefermentată și fără aluat, iar acest detaliu s-a transformat într-un simbol care avea să fie important de observat și practicat până astăzi. Azima este pâinea stării de alertă. Dumnezeu ne ia de mână și ne zorește să ieșim afară din Babilon. Ca și la distrugerea Ierusalimului, nu mai este timp de relaxare sau de gândire și răzgândire. Rapid și fără ezitare trebuie să ne retragem în locul sigur al ocrotirii și purtării de grijă al lui Dumnezeu. Acum!

Doamne, lecția soției lui Lot este prea dureroasă pentru a fi repetată. Ține-mi atenția și privirea îndreptată spre cetatea de scăpare pregătită de Tine și Te voi lăuda veșnic acolo. Amin! 

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor