ALBASTRU

Au făcut și… brâul din in subțire răsucit, lucrat la gherghef și de culoare albastră, purpurie și cărămizie, cum poruncise lui Moise Domnul.
Exodul 39:27,29

Albastrul, culoarea cerului și a mării, este prima în lista culorilor recomandate pentru a fi folosite la decorarea Cortuluiîntâlnirii și a accesoriilor lui. Roșul, cu care se asociază, are nevoie de două nuanțe, purpuriu și cărămiziu, pentru a-i putea sta alături, conferindu-i astfel jumătate din autoritatea coloristică.

Studiile de specialitate acordă albastrului în cultura iudaică semnificația de sfințenie. Cei care veneau la Templul Domnului trebuiau să știe că acolo este un loc sfânt și comportamentul lor avea să fie corespunzător, plin de respect și considerație. Domnul este sfânt și ei trebuiau să fie sfinți în toată purtarea lor.

Închinătorii sosiți de departe sau de aproape, prin arșița Orientului, încercau un simțământ de relaxare și răcorire în prezența albastrului de la Templu. Producând un efect de distanțare față de sfințenia lui Dumnezeu, albastrul le sugera în același timp ideea de spiritualitate, credință, siguranță și încredere, adică tot confortul pentru trup și suflet. Tot aici ei găseau puritatea și purificarea sufletului, fiind încurajați la meditație și contemplare, fidelitate și credincioșie față de Dumnezeu.

Albastrul de Voroneț din cultura populară, religioasă a românilor sugerează apropierea lumii sfinților de pe pereți de cei care vin să contemple și să se sfințească mai profund și mai bine în toate aspectele vieții lor de zi cu zi.

Ca simbol al nemărginirii, așa cum este funcția albastrului la chinezi, el ne sugerează și nouă viața veacului ce va să vină cu toate prefacerile și binefacerile ei. Culoare primară, care nu poate fi obținută prin combinarea altor culori, albastrul ne va colora viața și calea până acasă, în veșnicii. Ne putem bucura de efectele acestei culori care ne scade ritmul bătăilor inimii, tensiunea arterială, ne relaxează respirația și ne ajută să ne controlăm mai bine pofta de mâncare.

Doamne, colorează și viața mea în albastrul cerului și al credinței. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor