ALAMBICARE

Ei vorbesc cu trufie lucruri de nimic, momesc cu poftele cărnii și cu desfrânări pe cei ce de abia au scăpat de cei ce trăiesc în rătăcire.
2 Petru 2:18

Alambicarea are de a face cu distileria, unde alambicul este piesa de bază sau în sens figurat cu stilul de gândire și de exprimare, unde subtilitatea păcătoasă este placa turnantă. Ne vom ocupa în rândurile ce urmează de cel de-al doilea sens. Dicționarele de orientare materialist-dialectică pe care le mai avem încă în circulație în mod regretabil definesc alambicarea ca fiind o caracteristică a societății burgheze. În realitate,nici gândirea de stânga și nici teologia liberală sau aparentconservatoare nu sunt scutite de alambicare. Un exemplu se găsește în textul de mai sus.

Apostolul Petru vorbește despre profeții și învățătorii falși ca fiind foarte subtili, sofisticați și alambicați din punct de vedere logic, dar foarte eficienți când este vorba de rezultatele muncii lor nelegiuite. Ei vorbesc cu mare emfază lucruri fără valoare spirituală, dar care par adevăruri pe care cei mai mulți alți vorbitori le evită. Susținătorii acestor păstori îi numesc pe vorbitorii lor preferați „oameni care spun adevărul”. Apostolul deconspiră mecanismele ascunse ala acestor vorbitori de succes care adună mii de like-uri și tot atâtea mii de urmăritori. Succesul învățătorilor falși, spune Petru, este asigurat de componenta sexuală. Marile companii de publicitate de mare succes știu foarte bine acest lucru și produsele lor aduc milioanele în cont, folosind sarea și piperul instinctelor primare.

Nu trebuie să fii foarte talentat, dar dacă strecori cu subtilitate un element mai picant în predică, imediat nu mai doarme nimeni în sală și toată lumea este ochi și urechi la „vestirea adevărului” cărnii păcătoase. Cu puțin simț artistic și ceva imaginație, folosind cu abilitate aluziile la tot ce stârnește demonul lumesc, devii un vorbitor de succes, foarte căutat și apreciat, invitat peste tot să vestești „adevărul”.

Doamne, eu prefer adevărurile de bază ale Bibliei, simple și nepopulare, și las instinctele de bază binecuvântate de Dumnezeu pentru viața privată, unde pot fi savurate fără publicitate și susținători. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor