AHTIERE

Amnon era atât de chinuit din această pricină, încât a căzut bolnav după soră-sa Tamar.
2 Samuel 13:2

Acest exemplu ilustrează foarte clar fenomenul de dependență sexuală pe care îl poate produce cultivarea unui obicei de gândire în primul rând și nu în ultimul rând a lipsei de control și disciplină personală. Amnon a început să se abandoneze în voia valurilor de hormoni care îi bântuiau trupul la apropierea și în apropierea sorei sale Tamar. Discernământul său, existent cândva în stare nativă, a început să cedeze puțin câte puțin, până când pasiunea sa a devenit un sevraj năucitor și nimicitor. Practic, îi era imposibil să-i mai stea în cale. Simțea că moare dacă nu merge până la capăt. Poate fi scuzată, explicată, tolerată, acceptată fapta care a urmat?

Analizând consecințele imediate și cele pe termen lung atât asuprasorei lui, asupra familiei, cât și asupra lui însuși, am putea fi de acord cu regula ciudată, promovată de Învățătorul din Galileea, care spunea că, dacă un organ al trupului te face să cazi în păcat, este mai bine să-ți extirpi organul respectiv și să intri în viața veșnică fără el decât să ai toate componentele fizice și să intri cu ele cu tot în focul zilei de apoi.

Ahtierea este o suferință care nu se moștenește, nici nu se molipsește, ci este produsă pe plan local de un stil de viață dezordonat și lipsit de principii și valori morale. Jocul de noroc ar putea fi adăugat alături de alte asemenea suferințe devastatoare de familii și ființe. Aproape că aș putea fi de acord că ahtierea este chiar o formă de posesiune demonică. Sigur, nu putem generaliza, dar putem lua în calcul o asemenea perspectivă. În cele două situații, care pot fi uneori identice, persoana ahtiată este subordonată unei forțe căreia simte că nu i se mai poate opune.

Alcoolicii anonimi au o formulă pentru dependența lor care poate funcționa foarte bine  și în cazul celor ahtiați după tot felul de plăceri sau distracții. Prima lege a Asociației Alcoolicilor Anonimi,AAA,este: Eu nu pot, dar a doua lege rezolvă problema: Este Cineva care poate și voi apela la El să mă scape. Simplu, nu?

Doamne, îmi dau seama cât de complicată și surprinzătoare poate să fie ființa umană și de aceea mă refugiez la Tine cu tot ce înseamnă ființa mea întreagă. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor