AGREMENT

Căci toți atenienii și străinii care stăteau în Atena nu-și petreceau vremea cu nimic altceva decât să spună sau să asculte ceva nou.
Faptele 17:21

Este interesant acest mod inedit de ocupare a timpului liber disponibil a celor din Atena de pe vremea lui Pavel. Ascultarea și promovarea noutăților constituia o îndeletnicire care ținea loc de ocupație și de agrement. Această scurtă descriere din partea doctorului Luca ne ajută să înțelegem viața de huzur pe care o duceau cetățenii de vază ai capitalei culturale a lumii antice. Deși aflată sub ocupația romană, Atena oferea intelectualilor ei plăcerea de a savura noutățile cu o fervoare hedonistă.

Aflat în misiune, apostolul Pavel folosește ocazia care i se oferă de a-și împărtăși convingerile cu acești căutători de noutăți. Discursul său este un adevărat exercițiu de erudiție atentă și rafinată, dar ținta sa este să ajungă la inima ascultătorilorîn care vrea să așeze adevărul despre Dumnezeu și salvare.

Distracția atenienilor nu a fost prea lungă decât până în momentul în care Pavel a adus în discuție ideea de judecată. Ajuns aici, vorbitorul a trebuit să își încheie prezentarea și să se retragă. Aparent a fost un eșec, dar câteva suflete sensibile au folosit ocazia pentru a aprofunda subiectul și a ajunge chiar la o decizie salvatoare.

Ocaziile de agrement pot fi momente foarte bune pentru stabilirea unor relații care pot fi fructificate apoi în interesspiritual. În vacanță, oamenii sunt mai puțin stresați, grăbiți sau ocupați pentru a se dedica și lucrurilor cu valoare eternă. Pentru aceasta, creștinul mărturisitor are nevoie de atenție și sensibilitate alături de dedicare și călăuzire divină, pentru a transforma în succes momentul de interes și deschidere al oamenilor.

În timpul lor liber, oamenii caută ceva care să le aducă deconectare, recreere și divertisment, dar calitatea unei relații sociale sau ceva care să le atingă și sufletul poate fi de asemenea interesant. Duhul lui Dumnezeu poate folosi locurile de agrement pentru a lucra la salvarea și vindecarea sufletelor oamenilor. El are nevoie însă de creștini dispuși să folosească aceste ocazii și posibilități.

Doamne, nu m-am gândit până acum să folosesc zonele de agrement pentru a Te mărturisi. Dă-mi înțelepciunea să pot folosi bine acest teren misionar. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor