AGRAVARE

Dar, nu după multă vreme s-a dezlănțuit asupra insulei un vânt furtunos, numit Eurachilon.
Faptele 27:14

În raportul de bord, pe care Luca îl integrează în Faptele apostolilor, se descrie agravarea situației în călătoria pe mare a lui Pavel spre Roma. Proprietarii vasului și comandantul roman al transportului de arestați spre capitală ar fi putut fi scutiți, împreună cu încărcătura umană și materială a navei, de situația critică în care s-au lansat, din cauza unei cutezanțe fără rost. Dar oamenii de decizie s-au hazardat să pornească nerăbdători spre destinație, asumându-și un risc mai mare decât îl puteau administra. Dacă ar fi reușit, ar fi câștigat timp și bani frumoși. Dacă ar fi reușit…, dar nu a fost așa cum și-ar fi dorit.

Când i-a dat Dumnezeu în administrare creația pe care o făcuse, omului i-a dat și minte suficientă pentru a o administra. Acest detaliu, dotarea intelectuală, face parte din providență, adică modul în care El ne poartă de grijă. Este responsabilitatea noastră de a decide cu înțelepciune, curaj și circumspecție ce trebuie făcut pentru a avea cele mai mari șanse de reușită. Dacă ratăm ocazia, lucrurile se pot agrava din vina noastră. Ele se pot agrava din alte motive, care nu țin de sfera noastră de influență, dar chiar și atunci avem responsabilitatea să administrăm lucrurile, după cea mai bună lumină.

Eurachilon,acest vânt regulat și previzibil, nu este singurul element al naturii care ne poate face zile negre din cauza neglijenței sau cutezanței. În cazul în speță, Dumnezeu nu i-a lăsat totuși pe oameni să plătească toată factura nechibzuinței lor, probabil și pentru a păstra viața lui Pavel, care mai avea câteva lucruri de făcut pentru Dumnezeu mai înainte de a-l chema la odihnă.

Se desprinde o lecție importantă de viață din acest episod. Dumnezeu stăpânește toate lucrurile, iar noi le putem stăpâni pe unele dintre ele. Suntem răspunzători de folosirea puterii date nouă în administrare, pentru a nu face să se agraveze lucrurile din vina noastră, care va fi cercetată, cu siguranță, cândva!

Doamne, nu vreau să agravez lucrurile deja grave, și de aceea am nevoie de îndrumarea Ta pentru care Îți mulțumesc în avans. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor