AGAPĂ

Toți împreună erau nelipsiți de la Templu în fiecare zi, frângeau pâinea acasă și luau hrana cu bucurie și curăție de inimă.
Faptele 2:46

Masa frățească este semnul cel mai potrivit pentru legăturile pe care le stabilește credința între oameni. Frați și surori stau împreună la aceeași masă. Discută, se destăinuie, își deschid inima, caută sfat, pot vorbi în siguranță despre ceea ce îi frământă, mai mult decât atât, se hrănesc și se bucură să fie împreună. Nu numai stomacul trăiește sărbătoarea iubirii frățești, însuși sufletul se satură cu cea mai prețioasă hrană – bunătatea, înțelegerea și apropierea sufletească.

Primii creștini au descoperit această favoare și foloseau cât mai mult timp pentru a fi împreună în același loc. Pentru noi, cei din acest secol mult prea grăbit și individualist, agapele primilor creștini pot părea niște visuri îndepărtate și imposibile. Nu mai avem timp, nu mai avem răbdare, dar mai ales suntem prea obosiți și extenuați, tânjind mai degrabă după o oază de singurătate, decât după o nouă partidă de agitație și fervoare. Dar sufletul omenesc are nevoile și legile lui. Avem totuși nevoie unii de alții, în ciuda lipsei de timp pentru acest lucru.

Teoreticienii care se ocupă de teologia sistematică ne spun că o primă funcție a bisericii este cea de koinonia, adică de părtășie. Comunitatea de credință este în măsură să creeze un climat, un mediu foarte favorabil pentru conturarea identității spirituale și a devenirii în noua formulă a vieții personale. Creșterea personală are nevoie de rețeaua de relații de sprijin pe care întrunirile de tip agapă le promovează.

Poate că de multă vreme nu ai fost invitat la nicio masă de părtășie. Nu este prea târziu să ai tu o inițiativă în acest sens. Sună la telefon câțiva frați și surori de la biserică despre care crezi că ar avea aproximativ aceleași idealuri. Propune-le o seară împreună. Poate fi la tine acasă sau la unul dintre ei. Dar condițiile actuale pot permite chiar rezervarea unui spațiu specializat în servirea mesei împreună. Nu este nevoie de un program prea complicat. Lăsați inimile să se deschidă natural și simplu. Ar putea fi o mare surpriză ceea ce se va întâmpla.

Doamne, dă-mi și mie o idee cum aș putea organiza o agapă pentru cei care au mare nevoie de momente de părtășie și dragoste frățească. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor