AFACERE

Avraam a înțeles pe Efron. Și Avraam a cântărit lui Efron prețul cumpărării despre care vorbise, în fața fiilor lui Het: patru sute de sicli de argint, care mergeau la orice negustor.
Geneza 23:16

Deși se afla în doliu, Avraam este nevoit să încheie o afacere. Trebuie să cumpere un loc de veci pentru Sara. Peștera Macpela devine obiectul unei tranzacții. Se fac negocieri. Se avansează oferte. Se examinează alternative și apoi se bate palma. Afacerea cinstită este baza unei prietenii durabile.

A fost un timp când businessul era privit cu suspiciune și neîncredere. Cineva îi spunea unei delegații de peste ocean că aici sunt unii care nu sunt buni de altceva decât să cumpere de aici și să vândă dincolo, la care oamenii din lumea liberă au reacționat cu seninătate, spunând simplu că aceasta se cheamă „afacere”.

Afacerea este un lucru normal, natural și necesar. Singura și cea mai importantă regulă este: Eu câștig, tu câștigi, altfel nu fac nicio tranzacție! Studiat în profunzime, businessul este o adevărată știință și artă, în același timp. Eu adaug că unii au această înclinație prin naștere, alții și-o pot forma din mers, iar unii n-ar trebui să se apuce de comerț niciodată și sub nicio circumstanță pentru simplul fapt că nu sunt capabili să înțeleagă și să aplice legile de bază care controlează lumea afacerilor.

Sigur că lumea afacerilor presupune și o anumită „violență” sau cel puțin asprime, determinată de concurență și cursa după piața de desfacere. Unii presupun că războaiele mondiale ar putea fi explicate chiar pe această bază a controlului și nevoii de dezvoltare a pieței de desfacere.

În business, un creștin are de făcut față unui set suplimentar de reguli și restricții, dar are un avantaj net prin faptul că are mai multe șanse să fie perceput ca un om serios și de încredere. În afaceri, această calitate personală este o condiție subînțeleasă.

Dacă prin tranzacțiile mele pot aduce onoare lui Dumnezeu, atunci afacerile mele sunt un mod de a sluji pe Dumnezeu și pe cei din jur. Îmi rămâne în minte mottoul unui prieten cu care am avut un proiect: „Pentru mine, importante sunt două lucruri: slava lui Dumnezeu și mulțumirea clientului (a partenerului de afacere, am putea adăuga noi)”. 

Doamne, fă din mine un administrator credincios și bun al afacerilor Tale și învață-mă să reflect felul Tău de a fi în toate lucrurile. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor