ADVERSITATE

În lume veți avea necazuri, dar îndrăzniți, Eu am biruit lumea!
Ioan 16:33

În Camera de sus, Învățătorul a făcut o precizare importantă cu privire la condiția relației dintre lume și biserică. Această condiție se cheamă „adversitate”. Lumea și biserica se situează într-o relație de adversitate, iar biserica trebuie să recunoască această realitate și să se comporte în mod adecvat. Natura umană încearcă să se protejeze de stresul pe care îl produce adversitatea, căutând calea de minimă rezistență. Acest lucru este normal și sănătos, dar abuzulde adaptare al bisericii, pentru a evita stresul relației cu lumea, poate produce mutații riscante în structurile de gândire și practică ale biserici, care se dovedesc a fi păgubitoarepentru ea. Ștergerea diferenței dintre lume și biserică face ca identitatea, mesajul și misiunea bisericii să devină nerelevante.

Soluția propusă de Învățătorul oamenilor este să trăim în lume ca niște oi în mijlocul lupilor, să fim înțelepți ca șerpii și fără răutate ca porumbeii. Pe marginea acestei strategii se poate comenta mult și bine, dar același Învățător a demonstrat în mod practic cum se poate face acest lucru.

Ceea ce mă uimește permanent la Isus Hristos este modul în care S-a raportat El la lume. Aici este secretul supraviețuirii sănătoase a bisericii și credinciosului în lume, practicând o rezistență dinamică și proactivă față de lume. Pe deoparte, Dumnezeu iubește lumea cu o dragoste nemărginită, în timp ce urăște, combate și elimină păcatul cu o fermitate exprimată foarte sugestiv la cele două ocazii de curățire ale Templului din Ierusalim. Pe fața lui Isus oamenii au putut citi adversitatea față de dezordinea comportamentală în locașul de cult, iar pe de altă parte, cei umili, săraci și dezavantajați se simțeau atrași să-L asculte în același loc din care El izgonise pe cei greșiți.

 Atracția și respingerea lui Hristos față de lume se află într-un echilibru sănătos și funcțional, productiv și vindecător. Adversitatea lumii față de biserică poate fi controlată prin adversitatea bisericii față de lume. Critica și acțiunea socială a bisericii trebuie să-și găsească echilibru în asemănarea avansată cu Hristos. Aceasta este formula de supraviețuire spirituală în mijlocul și în relație cu lumea din jur. Voi sunteți sarea pământului.

Doamne, pune echilibru și măsură sănătoasă în adversitatea mea față de lume și combin-o în mod înțelept cu iubirea mea față de lume. Vreau să fiu ca Tine în acest domeniu. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor