ADULT

Până vom ajunge toți la unirea credinței și a cunoștinței Fiului lui Dumnezeu, la starea de om mare, la înălțimea staturii plinătății lui Hristos.
Efeseni 4:13

Maturitatea spirituală este un deziderat, o aspirație, un ideal, cel puțin aceasta este așteptarea lui Dumnezeu pentru noi. Dacă starea de om mare este și dorința noastră, este cu atât mai bine.

Este adevărat că Învățătorul oamenilor ne-a spus că trebuie să fim ca niște copilași, dar această învățătură nu poate și nu trebuie interpretată ca o chemare la întoarcere la anii copilăriei, în toate privințele. Din punctul de vedere al acestei Evanghelii, cel care a parcurs un drum considerabil în credință și se apropie de majoratul spiritual, poate și trebuie să fie asemenea unui copilaș în ceea ce privește inocența, încrederea, ascultarea și dependența de Dumnezeu. Dar în ce privește acuitatea discernământului, forța deciziilor și determinarea atingerii țintelor, oamenii ajunși la maturitate spirituală se comportă după modelul plinătății lui Hristos.

Un om adult se distinge prin capacitatea de a se administra singur și de a conduce și pe alții în mod înțelept și responsabil. În mod foarte sugestiv, în vechime, bărbații majori erau numiți „bărbați în stare să poarte armele”, adică aceia pe care se putea conta în caz de război. Un om în stare să poarte armele este suficient de dezvoltat din punct de vedere fizic, emoțional, intelectual și social, pentru a ști, a putea și a reuși să lupte și să apere cu succes un obiectiv, o convingere sau un teritoriu atribuit.

În textul de mai sus, apostolul Pavel își exprimă speranța, dorința și necesitatea creșterii spirituale, având ochii ațintiți asupra Modelului divin. El sesizează riscul stagnării în dezvoltarea spirituală și combate rutina, ritualismul și confuzia pe care acestea le-ar putea aduce în viața credinciosului și a bisericii.

O persoană adultă este capabilă să împlinească în mod eficient o lucrare încredințată și poate fi tras la răspundere pentru neglijență în serviciu sau abuz de autoritate. Tu și cu mine ne aflăm în curs de maturizare și creștere. De dorit este ca dezvoltarea noastră personală să nu se oprească niciodată și să urmeze cursul ascendent al pașilor Învățătorului.

Doamne, cred că mai am nevoie și astăzi de creștere în credință. Așez în mâna Ta formarea mea spirituală. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor