ADIȚIONAL

Iată că voi mai adăuga încă cincisprezece ani la zilele vieții tale!
Isaia 38:5

Când adăugăm sau când ni se mai adaugă ceva trebuie că există un motiv pentru care facem sau ni se face un asemenea lucru. Dacă luăm în considerație cei cincisprezece anii adiționali ai lui Ezechia, merită să punem această întrebare: De ce a mai adăugat Dumnezeu acești ani planului inițial de a chema la odihnă pe acest împărat al lui Israel?

Când privim lucrurile din perspectiva celui în cauză, ni se pare că este o nedreptate să încheiem viața așa de devreme. Dar când ne uităm la același lucru din perspectiva lui Dumnezeu sau măcar din punctul de vedere al veșniciei, faptele și întâmplările primesc o cu totul altă semnificație.

Istoria lui Ezechia a demonstrat că prima opțiune a lui Dumnezeu era mult mai bună decât varianta obținută, ca derogare, datorită rugăciunii sale de pocăință și invocare a milei divine. Dacă împăratul lui Israel și-ar fi încheiat viața la capătul zilelor sale de boală, sufletul său ar fi fost mai bine pregătit să dea față cu veșnicia. Uneori Dumnezeu răspunde pozitiv la cererile noastre, dar această variantă nu este mai bună neapărat decât planul inițial al lui Dumnezeu pentru noi.

Anii adiționali ai lui Ezechia s-au dovedit a fi o cursă neobosită spre propria pierzare și nu numai asupra sa aveau să se reverse neajunsurile purtării sale neglijente, ci mai ales asupra urmașilor săi. În loc să folosească timpul de har acordat adițional pentru o mai bună pregătire de plecare, la închiderea harului personal, el a uitat cu desăvârșire valoarea ocaziilor pe care Dumnezeu a îngăduit să le aibă de a-L mărturisi în fața trimișilor împăratului Babilonului. Împăratul a manifestat un spirit de nuanță babiloniană, expunându-și valorile vremelnice, în loc să le arate pe cele de valoare veșnică. Din acest punct de vedere, Solomon s-a dovedit mult mai bine pregătit în timpul vizitei împărătesei din Seba. În timp ce Solomon își arăta priceperea și realizările, el avea grijă să-L prezinte pe Dumnezeu și înțelepciunea Legii Sale ca fiind sursaprosperității și bunăstării sale.

Putem considera numărul anilor vieții noastre ca un har adițional oferit de Dumnezeu. Avem o serie de opțiuni din care trebuie să alegem ceea ce este cel mai bine pentru sufletul nostru pe termen scurt, pe termen lung și în perspectiva veșniciei. Ce vom face cu șansa pe care Dumnezeu ne-o dă? O vom folosi spre slava Lui sau vom uita bunătatea și îndurarea Sa? Această lecție din istoria lui Ezechia nu trebuie să o uităm niciodată.

Doamne, Tu ai adăugat atâția ani vieții mele după un plan care are în vedere binele meu imediat și veșnic. Fie toată lauda mea numai pentru Tine. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor