ADIERE

Și după cutremurul de pământ, a venit un foc. Domnul nu era în focul acela. Și după foc, a venit un susur blând și subțire.
1 Împărați 19:12

Ilie avea nevoie să înțeleagă mai bine natura profundă și desăvârșită a Ființei divine. El avea foarte vie în minte imaginea Carmelului, cu fazele dramatice ale îndepărtării idolatriei din mijlocul lui Israel. Violența și combinația de foc divin și ploaie abundentă au lăsat o profundă impresie în sufletul profetului doborât de epuizare și depresie. Acum Ilie trebuia să descopere și o altă latură a caracterului lui Dumnezeu.

A venit un cutremur, dar Dumnezeu nu era în cutremurul acela. Poate că vă aduceți aminte cum reacționează ființa umană atunci când pământul începe să se miște și un zgomot sinistru însoțește mișcările telurice. La Sinai, Dumnezeu a impresionat pe Israel așa de tare prin cutremur încât poporul nu mai dorea și nu mai putea să audă vocea lui Dumnezeu rostind poruncile și celelalte instrucțiuni divine. A fost nevoie de intermedierea lui Moise pentru a menține contactul și comunicarea cu Dumnezeu.

A venit un foc, o flacără a Domnului asemănătoare cu para care a mistuit jertfa de pe altarul de pe Carmel. Dar Dumnezeu nu era în focul acela. Alteori, El era în mijlocul focului, dar de data aceasta nu era acolo.

Și a venit un susur lin și subțire, o adiere a bunătății și îndurării divine, care răcorește și înviorează sufletul, care produce un fior profund și liniștit al Prezenței. De data aceasta, Dumnezeu era acolo și Se manifesta îmbietor, ca o briză a cerului care face pământul să înflorească și să se umple de viață nouă și proaspătă.

Sufletul lui Ilie avea nevoie de o asemenea descoperire a lui Dumnezeu. Această adiere divină este imaginea cea mai semnificativă a identității și lucrării Duhului lui Dumnezeu. Ilie avea nevoie de această experiență a cunoașterii lui Dumnezeu.

Viața și lucrarea lui Ilie au devenit un model pentru Ioan Botezătorul, iar amândoi prefigurează lucrarea de refacere de la sfârșitul planului de Mântuire pe care Dumnezeu o va face printr-un popor al Său. Iar acest popor are nevoie de adierea înviorătoare care să-l transforme pe el însuși într-o adiere binefăcătoare pentru lumea din jur.

Doamne, adie și peste mine susurul blând și subțire prin care viața mea să devină un argument al bunătății și îndurării Tale. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video