ADEVĂR

Sfințește-i prin adevărul Tău: Cuvântul Tău este adevărul.
Ioan 17:17

Una dintre cele mai complicate noțiuni este cea de adevăr. În meditația de față ne vom referi strict la semnificația impusă de context. În rugăciunea Sa de Mare-Preot, Învățătorul Îi cere Tatălui să-i sfințească pe ucenici și pe urmașii acestora prin cuvântul Adevărului. În acest context, adevărul este cunoștința despre Dumnezeu, om și mântuire, cuprinsă în Sfintele Scripturi. Dar la fel de bine se poate lua în considerație și sfințirea pe care o lucrează Dumnezeu prin Cuvântul întrupat, Isus Hristos.

În primul rând, Dumnezeu ne descoperă prin adevăr sfințenia și frumusețea Sa, apoi ne vorbește despre starea în care ne aflăm noi ca păcătoși condamnați. Înaintea ochilor noștri adevărul ne deschide calea dreaptă, care trece pe la cruce și sfârșește în Împărăția slavei.

Din text reiese că Dumnezeu este operatorul sfințirii noastre, dar acest proces nu se desfășoară în mod automat și autonom. O serie de afirmații ale Cuvântului arată că noi suntem factori activi la propria noastră mântuire. Dumnezeu așteaptă reacția noastră la descoperirea pe care ne-o prezintă Cuvântul.

Față de Biblia prin care suntem sfințiți, noi nu putem avea o atitudineneutră sau indiferentă. Dacă nu alocăm timp suficient pentru meditație asupra adevărului din Cuvânt, procesul sfințirii încetinește și se poate opri. Dacă oferim adevărului suficient timp și interes, acesta ne va menține într-o relație salvatoare cu Dumnezeu, iar viața noastră va începe să producă roade spre slava Sa.

Afirm cu toată convingerea că,dacă faptele noastre nu izvorăsc din dragostea lui Dumnezeu, totul este fățărnicie. Oamenii vor beneficia de pe urma faptelor noastre numai în măsura în care ele sunt roadele iubirii lui Dumnezeu lucrând în viața noastră.

Sfințirea pe care o lucrează Dumnezeu în noi este determinată de alegerile pe care le facem sub influența și conducerea Duhului Sfânt. În consecință, cei din jur vor fi binecuvântați de faptele noastre, iar Dumnezeu va fi proslăvit în noi.

Doamne, sfințește și viața mea prin Cuvântul Tău. Pune în inima mea un interes special pentru aflarea voii Tale și a puterii Tale care vin din Scriptură. Amin!

 

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor