ADEMENIRE

Ele au poftit poporul la jertfele dumnezeilor lor, și poporul a mâncat și s-a închinat până la pământ înaintea dumnezeilor lor.
Numeri 25:2

Acest episod trist din istoria lui Israel se păstrează în rapoartele sfinte pentru luminarea și învățarea celor care doresc să evite dezastrul personal și colectiv din categoria celor de la Sitim cu  Baal Peor. Fetele moabite au devenit un instrument foarte eficient prin care Balac, regele Moabului, și-a văzut împlinit visul de a aduce blestemul asupra lui Israel, pe care îl considera un inamic incomod aflat în imediata apropiere geografică.

Religia Moabului avea un detaliu foarte picant în care era implicat impulsul sexual al participanților la ritualuri. Cu ajutorul muzicii și dansurilor rituale lascive și provocatoare, cu conotații sexuale, fetele Moabului au stârnit curiozitatea tinerilor evrei. În mod intenționat, petrecerile idolatre erau organizate chiar în vecinătatea taberei lui Israel. În mod convențional, aceste procesiuni aveau un caracter religios, dar în realitate era stârnit apetitul sexual. Acesta este motivul pentru care curiozitatea tinerilor evrei i-a împins să participe masiv.

Ieșind din mediul lor protejat de reguli stricte de conviețuire socială, tinerii bărbați din poporul lui Dumnezeu au descoperit dintr-odatăcât de interesantă poate fi lumea pe care nu o cunoscuseră până atunci. Fără să-și dea seama cât de vulnerabili erau în fața femeilor moabite dezlănțuite, douăzeci și patru de mii de tineri au fost luați de val. Mintea lor a început să se tulbure și simțurile au început să le controleze deciziile și comportamentul. Până la o orgie idolatră de mari proporții nu a fost decât un singur pas, unul mic și neînsemnat în aparență, dar fatal prin consecințele sale.

Fără nicio rușine, ca și când ar fi fost vorba de o joacă nevinovată, unul dintre tinerii de vază ai lui Israel se plimba prin mijlocul taberei înlănțuit de trupul unei prințese moabite, chiar sub ochii lui Moise. A fost nevoie de o intervenție fermă din partea lui Fineas, fiul lui Eliazar, fiul preotului Aaron, pentru a readuce ordinea și sobrietatea în tabăra lui Israel. La evaluarea pagubelor au fost înregistrate douăzeci și patru de mii de pierderi de vieți omenești, dintre cei mai vânjoși copii ai lui Israel. Această pagubă este prea mare pentru a nu ne pune în mod serios pe gânduri și reforme, dacă este cazul.

Doamne, ia în grija Ta și sub controlul Tău templul trupului și sufletului meu în care Tu să fii Domn, Stăpân și Cel mai iubit din tot universul. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor