ADAPTARE

Nimeni nu pune un petic de postav nou la o haină veche; pentru că și-ar lua umplutura din haină, și ruptura ar fi mai rea.
Matei 9:16

Când vorbim despre adaptare, există două riscuri majore: fie de a considera că oamenii credinței trebuie să se adapteze în toate lucrurile, ca să nu creeze tensiuni inutile, fie că cei credincioși nu trebuie să cedeze la niciun „principiu” și să rămână diferiți de lume, cu orice risc și cu orice consecințe, pentru că aceasta este voința lui Dumnezeu pentru ei. Am evidențiat cuvântul principiu pentru a sesiza că nu întotdeauna tot ce considerăm principiu este cu adevărat principiu.

Observația Învățătorului merită să fie luată în considerație și aplicată în mod corespunzător. Să trecem puțin în revistă elementele lecției prezente aici.Ce este o haină veche? Așa cum materialul din care este făcută o haină are un anumit termen de utilizare, la fel există în viață lucruri cu valoare limitată, legată de un anumit timp. Când începem să inventariem care sunt acele lucruri cu valoare limitată, atunci încep diferențele de opinie, și de acolo toate subiectele de controversă, discordie și ceartă.

Mă simt dator să fac o declarație de principiu: Haina cea veche nu se referă la principiide bază ale credinței, ci la metode și tehnici de punere în practică ale acestor principii. Principiile sunt stipulate clar în Decalog, apoi aplicate corespunzător de Învățătorul Însuși, la care putem adăuga contribuția apostolilor. Documentul de bază al principiilor este Sfânta Scriptură cu tot ceea ce conține ea: profeți, istorie, lege, literatura sapiențială, evanghelii, epistole, psalmi.

Adaptarea se aplică la tot ce este schimbător prin natura lui. Am auzit, de exemplu, o condamnare aspră a celor care folosesc Biblia pe telefon. Mi se pare o aberație un asemenea mesaj. Biblia pe telefon este identică cu cea de la amvon, format mare. Nu se schimbă nimic, doar că facilitățile telefonului sunt folosite și pentru a face Biblia mai bine adaptată mersului actual al lucrurilor. Prin natura lui, adventismul este progresist și clasic în același timp. O cercetare atentă a istoriei noastre denominaționale ne va învăța să fim inovatori și conservatori în același timp.

Doamne, vreau să adaptez corect și corespunzător metodele mele de lucru la condițiile și momentul de față. Numai înțelepciunea Duhului Tău mă poate scoate din impas. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor