ACUMULARE

Vai… de copiii răzvrătiți care… îngrămădesc astfel păcat peste păcat.
Isaia 30:1

Sigur găseam un text biblic care se referă la acumularea pozitivă și noi avem nevoie de atitudini și dezvoltări pozitive, dar există un risc major pe care trebuie să-l preîntâmpinăm alegând în mod voit mesaje de avertizare și control.

Isaia, sub inspirație divină, se referă la o atitudine de revoltă înnăscută în fiecare dintre noi. La botez și în procesul de renaștere spirituală revolta noastră fundamentală nu dispare de la sine. În funcție de nivelul experienței noastre spirituale, aceasta se adaptează, dându-ne un simțământ de legitimitate și nevinovăție.

Sigur, trebuie să luăm în calcul și transformarea pe care o produce Duhul Sfânt în noi, schimbând spiritul de revoltă în atitudine fermă pentru dreptate și adevăr, dar este o diferență cât firul de păr între revolta noastră sub acoperire și exprimarea demnă a adeziunii față de cauza dreptății și corectitudinii. Cine poate face distincția între una și cealaltă? Numai Duhul lui Hristos ne poate scoate din încurcătură.

De ce este vai de copiii răzvrătiți? Răspunsul este: pentru că acumulează păcate peste păcate, considerându-se îndreptățiți să se manifeste în spiritul și în maniera lor specifică. Ei nu mai sunt conștienți că, în timp ce cred că spun adevărul din inimă, ceea ce ar fi de dorit, adaugă răutate peste răutate, considerând că stau la postul datoriei, arătând Sionului păcatele lui. 

Sufletul copiilor răzvrătiți se otrăvește singur cu propria adrenalină,care începe să le corodeze pe dinlăuntru propria credință și întreaga experiență spirituală. Treptat se instalează nemulțumirea de sine, disimulată în condamnarea decăderii din jur, decădere care a invadat, de mult și cronic, propria experiență religioasă. Această acumulare negativă este ca și acumulările adipoase din corpul uman. Se instalează pe nesimțite și se îndepărtează cu multă durere, luptă și sacrificiu de sine. Este necesară în mod evident o transformare a întregului sistem de practici, obiceiuri și preferințe.

Strat după strat, nivel după nivel (layerbylayer) a vechilor păcate acumulate de cei care oficial au rupt-o cu păcatul, dar care în realitate au continuat să coabiteze cu el, trebuie să fie îndepărtate prin pocăință autentică. Un spirit nou, de bunăvoință și laudă, bucurie și echilibru va încununa viața cea nouă în Hristos. 

Doamne, nu mă lăsa pradă acumulărilor negative de revoltă voalată față de Tine și față de voia Ta descoperită. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor