ACTIVITATE

Tot ce găsește mâna ta să facă, fă cu toată puterea ta!
Eclesiastul 9:10

Deși cartea Eclesiastului este marcată de foarte multă amărăciune și decepție specifice depresiei lui Solomon, care vede peste tot deșertăciune și goană după vânt, totuși găsim aici un îndemn la activitate. Ne-am aștepta ca, în puseul său depresiv, gânditorul din Eclesiastul să se cufunde mai degrabă în meditație și să îndemne la meditație, și într-o mare măsură o face, dar el nu se pierde în reverii și fantezii paralizante, ci își scutură capul și se mobilizează. El știe că activitatea este o terapie foarte bună pentru depășirea pasajului de melancolie.

„Tot ce găsește mâna ta să facă” nu scoate din ecuație mintea, judecata sănătoasă sau rațiunea și luciditatea. Această expresie se referă la un bun spirit de observație care poate să aprecieze corect oportunitatea sau inoportunitatea desfășurării unei activități. „Tot ce găsește mâna ta să facă” se poate referi chiar și la activități ale minții sau chiar și la zilele sau luna de concediu de odihnă.

„Tot ce găsește mâna ta să facă” nu se referă la implicarea în mai multe activități decât poate cineva să le facă în cele mai bune condiții. Acest lucru presupune și curajul, și tăria de caracter de a spune și NU atunci când constatăm că nu am putea administra în mod corespunzător timpul și resursele.

Un model înțelept de a organiza activitatea este acela de a face un inventar al tuturor rolurilor pe care le avem de îndeplinit și apoi să repartizăm fiecăruia suficient timp și resurse, astfel încât toate să fie în mod echilibrat îndeplinite. Trebuie ținut cont de nevoia de odihnă și refacere și de nevoia de dezvoltare personală. Nu poate lipsi domeniul vieții spirituale, timp și mijloace pentru trăirea credinței.

„Tot ce găsește mâna ta să facă” poate să fie plictisitor sau dificil de îndeplinit, dar cu o bună planificare care include suficiente gratificații și momente de refacere, toate lucrurile își pot găsi locul în timpul de muncă al unei săptămâni. Cea mai bună metodă de planificare este pe baza calendarului săptămânal, deoarece cele șapte zile ale săptămânii creează un ciclu în care aproape toate rolurile se pot regăsi. Cu înțelepciune care vine de sus, tu și cu mine putem să ne desfășurăm activitatea în mod armonios și complet, punând pasiune și bucurie în tot ce găsește mâna noastră să facă. 

Doamne, în timp ce mă ocup de lucrurile curente, ține-mi mintea atentă la lucrurile veșnice. Amin!

Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI
Cuvintele CUVÂNTULUI este un repertoar în ordine alfabetică al cuvintelor din limba română pe care le folosim pentru a înțelege și a aprofunda Cuvântul, pentru a ne împărtăși convingerile cu cei din jur și pentru a ne încuraja și susține unii pe alții, atât în scris cât și prin viu grai. În mod implicit contactul cu acest proiect va aduce dezvoltarea lexicului și sporirea măiestriei folosirii limbii române, ca vector de transmitere a veștii celei bune a Evangheliei către ascultătorii și cititorii de limba română.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor