Timotei – respect și politețe

Nu mustra cu asprime pe un bătrân, ci sfatuieşte-l ca pe un tată; pe tineri sfatuieşte-i ca pe nişte fraţi; pe femeile bătrâne, ca pe nişte mame; pe cele tinere, ca pe nişte surori, cu toată curăţia. 1 Timotei 5:1,2

Tipul de conducere sugerat de Pavel lui Timotei este posibil cu o singură condiţie de bază: dragoste înţeleaptă. A le face observaţii persoanelor în vârstă este un adevărat examen de virtuozitate pentru un tânăr conducător. Toţi greşim, inclusiv oamenii în vârstă şi cu experienţă. Cine să le facă observaţiile de rigoare? Atunci când acest lucru devine o demonstraţie de dragoste plină de respect, există toate şansele ca actul de conducere să fie o mare reuşită. În caz contrar, cum sufletul omenesc este extrem de vulnerabil şi sensibil, relaţia frăţească poate fi grav avariată, iar lucrarea împreună poate deveni greoaie, dacă nu imposibilă. Cuvintele, tonul şi gesturile conducătorului care manifestă condescendenţă şi bunăvoinţă faţă de cei greşiţi, chiar şi vârstnici fiind, pot genera dorinţa corectării personale. Lucrul acesta este greu de realizat, dar nu imposibil.

Nici sfatuirea tinerilor şi a femeilor tinere sau trecute de a doua tinereţe nu este o treabă simplă şi uşoară. Aceasta cere perfectă stăpânire de sine şi echilibru sufletesc. Nu sunt necesare cuvinte multe şi grele pentru a corecta aceste categorii de persoane. Uneori poate fi suficient doar un gest de rezistenţă şi dezacord faţă de rău, pentru a-l determina pe cel în cauză să cedeze şi să-şi revină. Alteori vor fi necesare ore de discuţie şi confruntare sinceră şi deschisă, în dragoste frăţească, pentru ca spiritul de independenţă şi nesupunere să cedeze. Dragostea înţeleaptă va învinge de cele mai multe ori.

Succesul la un pas de tine:

A fi politicos cu toată lumea şi în mod specific cu fiecare categorie, în parte, este mai mult decât un ideal, este o necesitate pentru atingerea succesului.

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor