Timotei – primatul evlaviei

Fereşte-te de basmele lumeşti şi băbeşti. Caută să fii evlavios. 1 Timotei 4:7

Scriindu-i lui Timotei, Pavel notează că nu avem timp şi nu merită si ne ocupăm cu toate lucrurile. Există lucruri care trebuie evitate şi există lucruri care merită cu adevărat să fie căutate şi dezvoltate. Basmele lumeşti şi băbeşti constituiau aspecte culturale pe care cineva putea să le ia în consideraţie, pentru a afla lucruri semnificative despre modul de gândire al timpului şi locului respectiv. Dar Pavel îi sugerează lui Timotei că avea ceva mult mai important de făcut. Pentru Timotei, ca tânăr conducător spiritual, era imperios necesar să fie cunoscut şi recunoscut pentru viaţa sa religioasă, de aceea Pavel îl îndeamnă să se dezvolte pe această direcţie.

Evlavia este un comportament care face dovada preocupărilor şi a orientării personale către Dumnezeu şi către lucrurile sfinte. Evlavia constă din gesturi, cuvinte şi manifestări specifice omului căutător de Dumnezeu. Vocabularul omului spiritual este curat, ales şi înălţător, iar fondul de cuvinte reflectă starea sufletească şi orientarea personală. Sobrietatea şi bucuria se îmbină pentru a-i da demnitate şi valoare personală omului evlavios. Un anumit spirit de excelenţă şi elevaţie însoţeşte purtarea zilnică a omului spiritual. Viaţa sa publică şi privată constituie un mijloc de influenţă pozitivă, vindecătoare şi binefăcătoare pentru cei din jur. Oamenii îndrăznesc să-şi deschidă sufletul şi să caute ajutor şi sfat de la cei evlavioşi. Contactul cu asemenea oameni este aducător de pace sufletească şi prilej de aflare a înţelepciunii divine. Sfatul omului evlavios merită luat în consideraţie. Cunoştinţele şi experienţa sa devin termeni de referinţă, iar comportamentul său nobil devine un model pentru cei din jur.

Succesul la un pas de tine:

Evlavia nu este doar pentru slujitorii altarului. Omul de rând poate fi, la fel de bine, evlavios şi de valoare.

Ion Buciuman
Ion Buciuman
Astăzi privim succesul ca pe o chemare divină, ca pe un comandament fundamental de viaţă, ca pe un ideal care dă sens existenţei şi ne întruchipează raţiunea de a fi. Succesul este misiunea personală, este ceea ce aşteaptă Dumnezeu de la noi. Când deschidem Scriptura, această poruncă ni se arată în 365 de ipostaze, câte una pentru fiecare zi. „Succesul la un pas de tine” este o carte apărută la Editura Viață și Sănătate

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor